17 травня 2022, в 14:09
Міста в тилу: Кропивницький

Кропивницький – місто в центрі України, розташоване не так далеко від зони бойових дій. Там часто лунають сирени, місто пережило авіаудари та «прильоти» ворожих ракет.

Не зважаючи на це, Кропивницький відносно безпечний для українців, які їдуть із зони активних бойових дій. Станом на початок травня в місті офіційно зареєструвалося понад 8 тис. внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні місто продовжує жити та працювати, аби забезпечувати надійний тил тим, хто на передовій.

Ми зібрали інформацію щодо ініціатив міської влади під час війни:

🔹 Зараз в місті завершується перший етап дерусифікації топонімів. Скоро в Кропивницькому з'являться вулиці Бородянська, Ірпінська, Чорнобаївська, Героїв Маріуполя, площа Героїв України та інші.

🔹 На сайті міської ради додали розділ «Волонтери-переселенцям». Там можна знайти контакти всіх місцевих волонтерських центрів та хабів й інформацію щодо їхньої діяльності. Крім того, місцева влада всіляко сприяє розширенню та збільшенню кількості волонтерських центрів, передаючи в користування громадським організаціям приміщення комунальної власності.

🔹 В місті облаштовують соціальний гуртожиток для переселенців. За планом відбудови, в Кропивницькому також побудують нове житло для тих, хто втратив свій дім.

🔹 А ще до Кропивницького перемістяться університети з окупованих територій. Першим етапом було повне переміщення Донецького національного медичного університету. На черзі ще три ВНЗ.

Кропивницький показує приклад міста, яке попри війну та нестабільність навколо, акумулює в собі ресурси та ділиться з тими, кому це вкрай необхідно. Саме завдяки таким містам тримаються ті, хто на передовій: як військові, так і цивільні.

Інші новини