17 квітня 2024, в 10:30
Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль визнані прозорими у 2023 році — Transparency International Ukraine

Статус «частково прозорих» отримали 23 міста, інші 52 — «непрозорі». Попри виклики війни, містам вдалося здійснити певний прогрес у 2023 році, але більшість все ще залишається непрозорою — 65%. У 2022 році цей показник становив 81,4%.

Такі дані оприлюднила програма «Transparent cities/Прозорі міста» Transparency International Ukraine у дослідженні роботи 80 міських рад під час повномасштабної війни у 2023 році. 

Це вже друге дослідження прозорості міської влади під час великої війни, у 2022 році програма досліджувала 70 міст. Як і за рік до того, цього разу міста замість балів отримували статус «прозоре», «частково прозоре» чи «непрозоре». У 2023 році аналітики програми додатково оцінили 10 прифронтових муніципалітетів. 

Загальний рівень прозорості 80 муніципалітетів у 2023 році дещо виріс і складає 42,3%, тоді як у 2022 році серед 70 тоді досліджуваних міст він становив 37,5%. За рік 14 міст покращили свою категорію: 2 міста перейшли у «прозорі», а 12 отримали статус «частково прозорих». Загалом 30 міських рад покращили свої рівні прозорості на 5% і більше. Хоча були й ті, що регресували на 10-15%.

Варто сказати, що приголомшливий стрибок здійснив Дрогобич, який з непрозорого у 2022 році став прозорим. Схожий прогрес показав і Івано-Франківськ, який покращив свою прозорість на 31,9%. Водночас середній рівень прозорості досліджуваних прифронтових міст несуттєво відрізнявся від загального рівня прозорості муніципалітетів (39,4% та 42,3%). Ці дані свідчать про те, що міста можуть ефективно працювати та розвиватися під час воєнних обмежень і навіть під обстрілами, а близькість до фронту не стає перешкодою для прозорості. 

 

«Бути відкритим і прозорим містом під час повномасштабної війни непросто, але можливо. Кількість викликів для міських рад лише зростає – воєнні, економічні, демографічні, психологічні… І це впливає як на органи місцевого самоврядування, так і на громадян. Є міста, яким вдалося продемонструвати суттєві результати, довести, що прогрес можливий навіть у таких обставинах. Ми закликаємо місцеву владу не здаватися і працювати з прозорістю, бо це про стійкість і наше завтра», — зазначила керівниця програми «Прозорі міста» Олеся Коваль. 

 

Програма розробила для міст рекомендації, які допоможуть підвищити їхню прозорість в умовах війни та сприятимуть успішній євроінтеграції України:

  • транслювати або оприлюднювати протягом 24 годин записи засідань міської ради, виконавчого комітету та постійних комісій;
  • включати містян до складу консультативно-дорадчих органів (Ради з питань ВПО, комісій щодо розгляду заяв про надання компенсації за знищене майно та громадських комісій щодо житлових питань);
  • оприлюднювати переліки осіб, яких призначили на посади поза конкурсом;
  • актуалізувати переліки споруд, призначених для укриття населення;
  • забезпечувати прозорий облік та управління комунальним майном і землею, а також отриманою гуманітарною допомогою;
  • уникати обмеження доступу до наборів даних (якщо інакше не вимагається чинними нормативно-правовими актами), забезпечувати їх машиночитність.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням.

 

Проєкт реалізовано за підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI) — провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується та впроваджується Міністерством закордонних справ Данії. Думки та погляди, висловлені експертами або організаціями в цьому дослідженні, не обов'язково відображають позицію EUACI, Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Данії.

Довідкова інформація:

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International. З 2012 року TI Ukraine допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах. ТІ Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета – знизити рівень корупції на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності.

Протягом 2017-2022 років програма щорічно формувала Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Після повномасштабного вторгнення, програма започаткувала дослідження стану муніципальної прозорості 70 тилових міст в умовах широкомасштабної війни з росією. Тоді три міські ради отримали статус «прозорих», 10 — «частково прозорих», решта 57 міст потрапили в категорію «непрозорі». У 2024 році команда презентувала друге дослідження з даними за 2023 рік.

Інші новини