16 жовтня 2023, в 15:56
Молодіжні ради при органах місцевого самоврядування: роль, функції, географія, як долучитися

Молодь має брати участь в ухваленні рішень на всіх рівнях – від своєї громади до уряду країни. Цю мету зараз реалізує Україна. Нова молодіжна політика враховує, що активна молодь є рушійною силою змін. Адже саме молодь нерідко ставала каталізатором змін. Згадаймо, наприклад, Революцію на граніті чи Революцію Гідності.

З новим законом молоді люди отримали можливість створювати молодіжні ради при органах місцевого самоврядування та напряму впливати на майбутнє свого району, міста чи села.

Чим корисні такі ради для самої молоді та громад, в яких вони діють? Як долучитися до консультативно-дорадчого органу при органі місцевої влади та втілювати свої проєкти? Які перспективи мають представники молодіжних рад?

Створили для вас матеріал-провідник з відповідями на основні питання.

Регіональні молодіжні ради: звідки прийшли і як «отримали голос» в Україні?

Першим документом, який давав молоді можливість бути почутими, була Резолюція ООН 44/25 від 1989 року щодо конвенції про права дитини. 191 країна взяла на себе обов'язок виконувати цей документ, де чітко було прописано — слухати молодь. Але на той момент ще ніхто не розумів, як це робити.

У 1991 році Рада Європи видала рекомендації — Хартію про участь молоді в місцевому та регіональному житті. У 2003 році ухвалили її остаточну, переглянуту версію, яку ратифікувала й Україна. Цей документ пояснював, як утворити молодіжну раду, а головне – надати молоді повноправну участь у процесі прийняття важливих для неї рішень.

«Європейська хартія участі молоді є ключовим інструментом у впровадженні системи співуправління на місцевому та регіональному рівнях», - каже Членкиня Правління з міжнародних відносин Української асоціації молодіжних рад Людмила Лук’янова.

В Україні такий формат партнерства молоді та влади поширився з євроінтеграцією.  «Право голосу» молоді закріпили в законодавстві, тож вона отримала права, можливості й простір для втілення своїх ідей. Зокрема Кабінет Міністрів затвердив, що таке молодіжна рада та як вона має функціонувати.

Молодіжна рада – це консультативно-дорадчий орган, створений при міських, сільських, районних і обласних радах для консультування, розробки та реалізації молодіжної політики. Простими словами «молодіжна рада» – це місток між молоддю та владою.

Це представництва, які мають репрезентувати інтереси й потреби різних категорій молоді (студентів, школярів, дитячих об’єднань, учасників бойових дій).

Станом на сьогодні в Україні функціонує 430 молодіжних рад, і ця цифра продовжує зростати. Впродовж останнього року їх створили понад 120. З’явилася навіть Рада з молодіжних питань при Президентові України.

Завдання-максимум, яке озвучують розробники законодавства про молодіжну політику – створити молодіжні ради у кожній громаді.

Де молодіжні ради вже існують – показує онлайн-мапа. Якщо ваша рада там ще не відображається, її можна додати.

Функції молодіжних рад

Молодіжна рада має дві мети: можливість впливати на рішення місцевої влади, ініціювати рішення чи пропозиції у межах компетенцій, а також – навчати молодь, як працювати в органах державної влади та змінювати свою країну на краще.

Молодіжні ради мають широкий функціонал, зокрема:

-   розробляють для місцевої ради рекомендації щодо вирішення питань у молодіжній сфері;

-   здійснюють громадський контроль за тим, як влада враховує пропозиції та зауваження молодіжної ради;

-   сприяють залученню цільового фінансування на виконання молодіжних програм;

-   розробляють проєкти та організовують заходи тощо.

 

Вступ до молодіжної ради. Що потрібно?

До складу молодіжної ради можуть входити громадяни України віком від 14 до 35 років, які є:

-   представниками громадських об’єднань або їхніх підрозділів, підприємств, установ, організацій, що провадять діяльність у сфері молодіжної політики;

-   представниками закладів освіти, кандидатури яких подаються учнівським або студентським самоврядуванням кожного навчального закладу.

Потрапити до молодіжної ради можна двома способами:

  • дочекатися оновлення складу вже створеної молодіжної ради у вашій громаді або області;
  • ініціювати процес створення молодіжної ради у вашій громаді чи області, якщо вона відсутня.

Усі дані про формування молодіжної ради варто шукати на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування. Наприклад, на ресурсі Київської міськради в розділі «Київська міська молодіжна рада» можна знайти всю необхідну інформацію:  порядок вступу до молодіжної ради, її склад, діяльність, контакти. Сайт Дрогобицької міськради публікує аналогічні дані за тегом #Молодіжна рада.

З відповідною ініціативою про створення молодіжного дорадчого органу також слід звернутися до органів місцевої влади.

Для участі в установчих зборах до ініціативної групи необхідно подати заяву у довільній формі, підписану уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства, учнівського або студентського самоврядування. Також молода людина має додати письмовий дозвіл бути делегованою до складу молодіжної ради, біографічну довідку, згоду на обробку персональних даних тощо. Подивитися приклад переліку документів.

Як це відбувається на практиці, запитали у заступниці голови молодіжної ради Білої Церкви Юлії Алексєєнко.

«Побачила оголошення на сайті нашої громади БМР (Білоцерківська міська рада — ред.) і захотіла стати частиною команди. Спочатку був етап збору документів, далі їх подача до управління з питань молоді та спорту нашої громади, потім установчі збори кандидатів у члени Молодіжної ради. Після затвердження складу нашої МР були збори для обрання голови, заступника голови та секретаря. Наразі я – заступниця голови Молодіжної ради при Білоцерківській міській раді», — ділиться досвідом дівчина.

Щоб зорієнтуватись, на початку молоді люди можуть обрати наставника з-поміж представників муніципалітету, але важливо, щоб надалі члени ради вміли проводити свої засідання самостійно.

⬇️ Покрокова інтерактивна інструкція зі створення молодіжної ради ⬇️ 

 

Жодної дії для молоді без молоді

Україна відходить від патерналістського характеру взаємовідносин, коли мешканців, зокрема й молодь, не залучали до формування молодіжної політики. По-перше, зростає громадська активність самих молодих людей. За результатами дослідження, проведеного у 2022 році, частка молоді, яка серед життєвих цілей зазначила «бути корисними своїй країні» збільшилася з 6% у попередній хвилі опитування до 37%. За словами переважної більшості опитуваних (72%), вони готові долучатися до процесу відновлення у своїй громаді.

Ще одне опитування показало, що 31,4% молоді знає, що таке молодіжна рада, а понад 24% — чули, тобто мають певні, недетальні знання. Водночас 61,7% аудиторії правильно вважають головною ціллю діяльності молодіжних рад налагодження співпраці між місцевою владою та молоддю, а саме роботу над включенням ідей та пропозицій молоді до плану роботи міста.

По-друге, місцева влада проявляє готовність інтегрувати молодіжні ініціативи у свої рішення. Від органів самоврядування звучать зокрема такі запити:

Без залучення молоді жодні інновації  у сфері молодіжної політики не будуть дієвими. Адже лише молодь може вплинути на те, наскільки ефективно вирішуватимуться її проблеми та чи вирішуватимуться вони взагалі.

Утім, за словами Юлії Алексєєнко, заступниці голови молодіжної ради Білої Церкви, навіть на прикладі одного міста видно: вирішити проблеми всієї молоді одній ініціативній групі — неможливо. Молодь — не однорідна, з різними поглядами, проблемами. Тому, щоб максимально врахувати всі побажання, а головне — реалізувати право молоді долучатися до розвитку рідного міста.

Молодіжна рада Білої Церкви ініціювала проведення опитування. Його завдання – зрозуміти потреби молодих людей, чого їм не вистачає для особистісного розвитку та розвитку міста, які можливості вони хотіли б отримати. Це і стане опорою для подальшого планування діяльності молодіжної ради.

Разом вчитися приймати рішення та нести за них відповідальність – це найкраща і найбільш правильна форма розвитку демократії.

Реалізуючи суспільно важливі ініціативи, представники молодіжних рад отримують і чималий простір для особистого росту.

Участь у молодіжних радах дає молодим українцям такі можливості:

✓ впливати на рішення влади та генерувати власні;
✓ сприяти прозорому використанню коштів для потреб молоді;
✓ навчатися демократії;
✓ впроваджувати реформаторські ідеї;
✓ адвокатувати інтереси молоді;
✓ створювати в громаді комфортне для молоді середовище;
✓ отримувати практичний досвід управління проєктами;
✓ навчатися лідерства та самовдосконалення;
✓ отримати соціальний ліфт тощо.

 

Така діяльність — це win-win. Адже громада, в якій активно працює молодіжна рада, отримує:

  • свідому та діяльну молодь
  • нові перспективні ідеї для розвитку громади;
  • промоцію громади;
  • можливість оцінити реальну ситуацію в молодіжному середовищі;
  • кадровий резерв для муніципальних органів управління, освітніх і культурних установ, бізнесу.

Зображеня (с) Підтримка молодіжних рад

 

Як молодіжні ради впливають на розвиток міст? Приклади

Молодіжні ради – це завжди свіжі ідеї. Навіть тяжкі часи світової пандемії та повномасштабного вторгнення росії не змінили цього факту. Молодь шукає нові рішення та потужності для їх реалізації. І чим більший виклик, тим більше варіантів його подолання пропонує молодь.

Наприклад, вже після повномасштабного вторгнення Молодіжна рада Сум провела серію тренінгів з базових навичок першої домедичної допомоги, бере активну участь у волонтерському русі.

Молодіжна рада Білої Церкви ініціювала збори для потреб військових. Зокрема, активно допомагають оснащувати наше військо дронами.  

Запорізька молодіжна рада втілює проєкт «Контрнаступ української культури», щоб зберегти національну ідентичність і спадщину, поширити культуру, розвивати повагу до минулого й розуміння сучасності.

Молодіжна рада Маріуполя зберегла свою активність навіть після окупації міста та працює в евакуації. На волонтерських засадах молодь долучилася як репетитори до Всеукраїнського освітнього онлайн-проєкту «Tangle of skills», щоб допомогти всім, хто не має можливості оплатити навчання. Крім того, презентувала проєкт сприяння розвитку молодіжної політики в Офісі Президента. 

 

Це далеко не повний перелік заходів, які організовують і проводять молодіжні ради. Така робота молоді сприяє соціальній згуртованості, розвитку правосвідомості та патріотичному вихованню нових поколінь.   

Молодь також допомагає вирішувати проблеми, пов'язані з освітою, інформаційною та гуманітарною політиками, та долучається до підтримки сил оборони.

У Дніпрі молодіжна рада існувала з довоєнних часів, проте найбільш активно працює останні п’ять років. Серед здобутків молоді – молодіжна біржа працевлаштування, волонтерський проєкт «Постріл помсти», завдяки якому на потреби воїнів передано понад 248 тис. грн, відкриття Ресурсного центру молодіжних рад Дніпра та Луганщини, допомога ВПО. А головне — молодь ініціювала  створення «Платформи молодіжних громадських організацій», яка об'єднала 26 організацій. Молодіжне ком’юніті вже залучило понад мільйон доларів грантових коштів на реалізацію гуманітарних проєктів.

Тернопільська міська молодіжна рада діє вже четвертий рік, упроваджує освітні, профорієнтаційні, патріотичні проєкти. На початку повномасштабної війни активісти провели тренінг з волонтерства, створили сервіс з постійного відправлення посилок на фронт. Один зі знакових проєктів – «Ukrainian UP» з гаслом «Прокачай українця всередині себе». Він допомагає боротися з фейками російської пропаганди, знайомить молодь з українською історією, культурою та тими, хто їх творить зараз. Серед спікерів є й вихідці з молодіжної ради, як-от Ластівка – відома артилеристка ЗСУ і голова громадської  організації.


Таким чином, сильна молодіжна рада — це не лише вдало реалізовані ініціативи сьогодні, а й чималий внесок у майбутнє держави завтра.