30 жовтня 2023, в 15:43
Можливості відбудови: як світ допомагає відновлювати міста й села, що постраждали через війну

Обстріли української території країною-агресором не припиняються. На початку вересня 2023 року дослідники з KSE задокументували $151,2 млрд збитків інфраструктурі України через удари рф. Ще на початку літа ця сума була на $700 млн менше, а отже з кожним днем питання відбудови стають актуальнішими. Навіть зараз, допоки війна ще триває, частина громад розпочали відновлення, проте дуже важливо, щоб цей процес був прозорим, підзвітним і відкритим для суспільства.

 

Масштаби руйнувань та запит суспільства на відбудову

За підрахунками того ж проєкту «Росія заплатить», найбільших руйнувань зазнає саме житловий фонд. Наразі внаслідок бойових дій пошкоджені 147,8 тис. приватних будинків, 19,1 тис. — багатоквартирних та 0,35 тис. гуртожитків. Крім того, пошкоджені, понад 25 тис. км автодоріг, 426 підприємств, 1223 медзаклади, 3,5 тис. закладів освіти. Ці масштабні цифри важко осягнути, адже за ними приховані безліч трагічних історій про втрачені домівки, роботу та звичне життя. Проте надія на майбутню відбудову додає сили мільйонам українців.

Відбудова країни (49%) разом із перемогою (65%) та допомогою одне одному (40%) є тими факторами, що найбільше об’єднують українців. Такі дані наводить соціологічна група “Рейтинг” за результатами опитування до Дня Незалежності (серпень 2023). 

За даними соціологічного опитування серед населення та представників українського бізнесу про потреби та очікування від майбутньої відбудови України ініційованого  Transparency International Ukraine  60% бізнесу і населення погоджуються з думкою, що відбудова України триватиме понад 10 років. При цьому найбільш нагальним питання вважають відбудову житла: і населення (59%), і бізнес (63%) впевнені, що відбудовувати будинки потрібно вже зараз, а не після перемоги. 

Сьогодні більшість постраждалих міст потребуватимуть хоча б мінімального відновлення для нормального функціонування інфраструктури, а деякі вже розпочали відновлення.

 

Можливості для відбудови

Оскільки економіка країни зазнала значного удару й продовжує функціонувати в умовах війни, допомагають триматися на плаву міжнародні партнери. Серед них як великі організації, так і уряди окремих країн чи навіть волонтерські об’єднання.

У червні 2023 року Єврокомісія  запропонувала створити новий механізм, що має сприяти відновленню, відбудові та модернізації України. Він передбачає фінансову допомогу на суму до €50 млрд на 2024-2027 роки. Також механізм включає протоколи аудиту наданої допомоги та вимоги до прозорості та підзвітності використання наданих ресурсів. 

До процесів відновлення планують долучитись і окремі держави, що висловили бажання взяти відповідальність за відбудову окремих регіонів та населених пунктів. Так, Греція хоче займатись відбудовою Маріуполя, США та Туреччина — Харкова, Житомирщині допомагають країни Балтії, Миколаєву та області — Данія, Дніпропетровщині — Чехія, Запоріжжю — Австрія. Деякі зі спільних проєктів уже стартували, а інші — на стадії обговорення й перейдуть до реалізації після завершення бойових дій.

Крім урядів підтримку надають і окремі міжнародні організації. Зазвичай, їхні ініціативи сфокусовані на вирішенні нагальних гуманітарних питань, але деякі також працюють і над тривалими проєктами. Наприклад, на початку жовтня  Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації, розповів, що область отримає додатковий €1 млн від американської некомерційної організації Global Empowerment Mission для встановлення вікон в пошкоджених через бойові дії будинках. Раніше ця ж організація вже профінансувала заміну 7 тис. вікон у 430 будівлях Гостомеля, Ірпеня, Софіївської Борщагівки, населених пунктах Вишгородського району тощо.

Державні ініціативи також відіграють значну роль у процесах відбудови. На початку року було оголошено про ініціативу «Відновлення» фандрейзингової платформи United24, що допоможе відремонтувати 18 багатоквартирних будинків в постраждалих через бойові дії населених пунктах Київської області (Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Бузова та Мила). Планувалося, що до кінця 2023 року до своїх осель зможуть повернутись понад 4000 мешканців.

Інша державна ініціатива — We build Ukraine — об’єднує зусилля міжнародних партнерів та сфокусована на відновленні житла, об’єктів енергетики, соціальної, транспортної та критичної інфраструктури, гуманітарному розмінуванні територій, підтримці приватного сектору.

 

Як країна відбудовується зараз?

Чимало процесів відбудови вже реалізуються зараз. Їхня активність і масштаби пов’язані з віддаленістю від зони активних бойових дій, а отже й загрози нових руйнувань. Наприклад, у Тростянці, що значно постраждав у перші місяці бойових дій, станом на кінець серпня 2023 року говорять про відбудову 50–60% пошкоджених об’єктів. Допомогу місцева адміністрація шукала буквально всюди. За словами мера міста Юрія Бови, в питаннях відбудови допомагали понад 30 міжнародних організацій, серед яких Червоний Хрест, Люксембурзький Червоний Хрест, чеська організація «Люди в біді» та інші.

У Миколаєві, якому допомагає уряд Данії, вже реалізували проєкти на понад €5 млн. Серед іншого, місто отримало близько 20 систем для очищення води, насоси, поліетиленові труби для відновлення водогону, інше  обладнання для водопостачання та опалення будинків. Наразі адміністрація міста співпрацює з данською стороною щодо розробки комплексного плану відбудови міста на післявоєнний період.

Житомирщині допомагає Естонія. Там у червні 2023 року в Овручі вже відкрили перший інфраструктурний об’єкт — модульний дитячий садочок. За інформацією місцевої влади — це також перший об'єкт відновлення країни за кошти іноземної держави. Наразі вже працює перша черга проєкту — на 80 дітей. У майбутньому проєкт масштабують, і садочок прийматиме до 160 дітей. Вартість збудованої частини становить €3 млн, а загальне будівництво — €5 млн. Крім того, Житомир отримав від Естонії понад 40 автобусів, які працюють на маршрутах міста.

Запоріжжя, яке, на жаль, продовжує перебувати під обстрілами, також займається відновленням. Важливо згадати, що значну роль у процесах тут відіграє “Рада відбудови міста” — об’єднання громадських організацій, незалежних експертів, науковців та активних громадян, що долучаються до питань відбудови. Об’єднання позиціонує себе як дорадчо-консультаційний  майданчик для співпраці громади, бізнесу, влади та залучення експертів і донорів. Наразі  “Рада відбудови міста” працює над комплексним планом відновлення міста.

Масштабний проєкт відновлення реалізується в селі Посад-Покровське на Херсонщині. Там замість відбудови кожного зруйнованого об’єкта окремо, вирішили розробити цілісний план реконструкції населеного пункту. Єдність архітектурного обліку Посад-Покровського на волонтерських засадах розробила команда архітекторів archimatika. Наразі перші 5 будинків уже на стадії будівництва.

 

Відновлення життя — більше за будівництво

У питаннях відбудови, крім вирішення базових питань житла для мешканців та відновлення енергетики, тепло- й водопостачання, важливим залишається й інший рівень. Чимало міст і сіл більше не будуть такими, як були до цього, а отже потребують нового планування, а також якісного збереження пам’яті про події війни. 

Процес створення меморіальних комплексів не має бути швидким, але й не варто завжди відкладати його, як той, що не на часі. В селі Ягідне на Чернігівщині наразі триває конкурс на найкращий проєкт меморіалу, що має бути створений в приміщенні школи, де окупанти тримали в заручниках місцевих мешканців. Ініціатором конкурсу виступає Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Важливими також залишаються й методи будівництва, адже різке зростання обсягів під час відбудови може мати й негативні наслідки — забруднення навколишнього середовища залишками будматеріалів. Щоб уникнути таких проблем на Харківщині реалізують пілотний проєкт «Циркулярне будівництво на практиці»

Архітектори пропонують рішення, що дозволить одночасно відбудувати житло для мешканців, а також запобігти потраплянню залишків будівництва та ремонту на полігони та звалища. Наразі всі охочі можуть надати залишки будматеріалів на двох майданчиках — Zero Waste Yard у Харкові та Circular Construction Yard у с. Руська Лозова (Дергачівська громада). Надалі всі зібрані матеріали сортуються й використовуються в будівництві. 

Принциповим оновленням відбудованих міст має стати їхня інклюзивність. Питання доступності простору в Україні намагаються просувати вже давно, проте зараз воно стає буквально критичним. Громадська організація “Доступно.UA” закликає представників громад звертатись до них за експертизою й разом створювати безбар’єрний простір під час реалізації проєктів відбудови. 

Процес відновлення — це більше за просто повернення до спокійного життя. Для багатьох громад це також можливість залучити нові підприємства, створити осередки культурного життя й загалом організувати комфортний простір для всіх мешканців. Можливості для відбудови існують, тому важливо проявляти ініціативу, розробляти пропозиції й залучати громадськість — разом із міжнародними партнерами українці зможуть відбудувати кожне місто й село своєї країни.

 

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) у межах Проєкту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні» #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи уряду Сполучених Штатів.