31 жовтня 2022, в 10:05
Всесвітній день міст: як іноземні міста можуть допомогти Україні?

Вітаємо із цим святом усі міста, які розвиваються щодня, аби бути кращим домом для мільйонів людей. Щоби рухатись вперед більш впевнено, важливо допомагати одне одному, запозичувати досвід та боротися з викликами пліч-о-пліч. Цей день — ще одна чудова нагода актуалізувати питання співпраці міст в рамках допомоги у відновленні України.

З 24 лютого українці борються не лише за свободу своєї країни, а й за всю Європу. Міста країн-партнерів можуть висловити свою солідарність з українськими громадами, мерами та всім громадянам. Чому це важливо та як саме можна допомогти — читайте у матеріалі від команди “Прозорі міста”.

 

Сміливі українські міста

Українські міста встояли під час найперших й найважчих місяців вторгнення, витримали низку труднощів війни — та боротьба за перемогу продовжується. За словами Президента, під повною або частковою окупацією знаходилися понад 3600 населених пунктів. Значну частину з них українським військам вдалося повернути, проте, руйнування житлового фонду та інфраструктури на цих територіях є катастрофічними. 

Тилові міста України проявляють сміливість та стійкість: допомагають із працевлаштуванням, релокацією бізнесу, тимчасовим житлом та можливостями розвитку для переселенців тощо. Наприклад, Чернівецька громада прийняла десятки тисяч ВПО та будує для них модульне містечко. На Львівщину, яка є лідером з релокації бізнесу, переїхало понад 200 підприємств — і більшість з них уже працюють. А в Червонограді на Львівщині гуманітарний штаб відвантажив понад 500 тонн гуманітарки по всій Україні. 

Проте масштаби руйнувань — колосальні. За даними КШЕ, на початок вересня прямі збитки України від війни становлять $114.5 млрд. Зруйновано понад 130 тисяч житлових будинків, 412 підприємств та тисячі інших об’єктів. Відновлення є тривалим та дороговартісним, саме тому підтримка іноземних міст є надзвичайно цінною — і гуманітарна, і фінансова, і експертна.

 

Чому важливо продовжити підтримувати українські міста

Від злагодженої роботи не тільки на передовій, а й в тилу залежить те, як швидко Україна здолає російську навалу. У тому числі й від допомоги з-за кордону. Злочинна росія не тільки ставить під сумнів існування українців, а й знущається з усього цивілізованого світу — шантажує, погрожує, тероризує. Тож знищувати цього ворога варто зараз разом, або він повернеться з новою силою. 

Підтримуючи українські громади, іноземні міста роблять свій прямий внесок у майбутній мир, перемогу України та європейську стабільність. Налагодження контактів і взаєморозуміння між країнами та громадами також підтримає шлях України до Європейського Союзу.

Допомога Україні — можливість зробити Європу сильнішою. Українців — 40 мільйонів, і більшість хоче бути частиною демократичної Європи, демонструє відданість європейським цінностям, готова багато працювати та творити задля спільного мирного майбутнього. Стабільна й захищена Україна — це вигідно як з економічного, так і з культурного боку.

Безцінна підтримка від іноземних муніципалітетів допомогла Україні впоратися з жорсткою воєнною кризою на початку і підтримує зараз. Мер Тернополя Сергій Надал вказує на важливість побудови побратимств: “Часто саме такі стосунки дозволяють йти попереду та налагоджувати дієву співпрацю, реалізовувати конкретні проєкти ще задовго до офіційного укладення міждержавних угод. Після початку війни гуманітарні вантажі від наших друзів врятували не одне людське життя, обігріли, нагодували, вилікували тисячі українців”.

Різні країни продовжують надсилати українським містам продукти харчування, медичне обладнання, спецтехніку та інші товари. Згідно з дослідженням “Прозорих міст”, найбільш активно це роблять Німеччина та Польща, проте в лідерах багато інших держав Європи та навіть Близького Сходу. Допомогу отримують усі міста, великі та маленькі, — від Львова до Харкова.

“У перші дні війни багато українських підприємств призупинили свою роботу. У Тернопіль прибували десятки тисяч внутрішньо переміщених осіб. Відчувався гострий дефіцит продуктів харчування тривалого зберігання, медикаментів, одягу тощо. І в цей критичний час безперебійно йшла допомога від наших побратимів. Завдяки їх допомозі нам вдалося уникнути гуманітарної катастрофи. Загалом, завдяки підтримці іноземних партнерів гуманітарні штаби Тернополя отримали десятки міжнародних вантажів, а це сотні тон гуманітарної допомоги. Також дуже важливою та вчасною була допомога наших партнерів щодо закупки форми, амуніції та засобів захисту для українських воїнів”, — ділиться міський голова Тернополя.

Програма “Прозорі міста” (Transparency International Ukraine) стверджує, що співпраця між містами продовжується й поза гуманітаркою. Дружба побратимів поширюється на культурну й економічну сфери, соціальні ініціативи. Так, німецькі, литовські та польські муніципалітети організували відпочинок для школярів із Нововолинська. А п’ять закордонних муніципалітетів (Гамбург, Париж, Турку, Люблін, Жешув) допомагатимуть Києву, Харкову та Чернігову з повоєнним відновленням.

“Завдяки підтримці міст-побратимів ми забезпечуємо потреби ВПО, які перебували, перебувають і будуть перебувати у Львові. Крім того, ми отримали: 39 автобусів, 4 автомобілі швидкої медичної допомоги та  93 велосипеди” — ділиться в.о директора львівського “Інституту міста” Максим Терлецький. Наразі Львів планує створити центр реабілітації та більш масштабну програму UNBROKEN у співпраці з німецьким побратимом Фрайбургом.

Окрім точкових домовленостей з відбудови міст, Україна на конференції в Лугано представила План відновлення, який оцінили в $750 млрд. Реальні роботи по ньому мають розпочатися вже 2022 року.  

Завдяки допомозі міст-побратимів Україна має змогу ефективніше підготуватися до опалювального сезону. Зокрема, в рамках такої співпраці відбувається постачання резервного обладнання, генераторів та пунктів обігріву для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону в умовах постійних ракетних обстрілів. 

І вже понад 200 європейських міст об’єдналися заради того, щоб відновити Україну. Ба більше, Велика Британія допоможе Київщині, а Данія — Миколаївщині, проте залишаються громади, яким потрібна підтримка. Наприклад, місто Нікополь потерпає від тероризування військами рф, які атакують місто важкою артилерійською зброєю, ракетами та дронами-камікадзе. Йому важливо отримати підтримку зараз, а також мати домовленості на перспективу для відбудови.

“Найбільша цінність побратимських відносин – це сприяння сталому розвитку місцевої громади та допомога більш повному розкриттю її економічного та культурного потенціалу обох побратимів у галузях містобудування, інфраструктури, охорони здоров’я та навколишнього середовища, бізнесу, туризму, освіти, спорту, культури та мистецтва”, — зазначає Сергій Дорошенко, начальник відділу міжнародного співробітництва та розвитку виконавчого комітету Нікопольської міської ради.

 

Як ви можете допомогти цій сміливості

За час вторгнення українські міста вже встигли дізнатися більше про партнерства та знайти джерела базової допомоги. Але у них все ще є потреби у фінансовій підтримці, різному обладнанні, медичних препаратах. Та надважливо для України — обмін досвідом у культурі, освіті й науці, залучення іноземних спеціалістів до відновлення.

Як можна допомогти українським містам: 

  • Зареєструвати свою громаду на  онлайн-платформі “Cities4Cities”. Вона поєднує запити та потреби українських міст із досвідом, можливостями й знаннями європейських міст. Це повністю безкоштовно, а головне — відкрито й прозоро. Платформою вже користуються 206 міст та організацій, і за час роботи назбиралося 12 успішних кейсів. Наприклад, німецьке місто Целле відправило Сумам три гуманітарні вантажівки, Дортмунд допоміг Миколаєву муніципальними вантажівками й гуманітаркою. Українські міста також зареєстровані на ній, тож ваше місто може зареєструватися також і обрати місто чи громаду якій хоче допомогти.
  • Укласти договір про партнерство чи побратимство з українськими містами напряму. Для цього варто визначитись у сферах співпраці, сконтактувати з обраним містом і розробити проєкт Угоди про побратимство чи партнерство. У підсумку мери міст чи делегації мають підписати всі необхідні документи — відтоді два міста можуть співпрацювати без обмежень.
  • Донатьте для програми UNITED24. Це одне з головних “вікон” для збору допомоги Україні. Там уже зібрали понад $11 млн на повоєнну відбудову та придбали сотні одиниць медичного обладнання.
  • Підтримуйте Україну гуманітарною допомогою через офіційний портал для всіх охочих. На сайті викладені потреби регіонів, дашборд вже наданої допомоги та інструкції, як допомогти Україні.
  • Звертайтеся до програми “Transparent cities/Прозорі міста”, яка зможе передати необхідну допомогу чи скомунікувати напряму зі 100 містами-учасниками Рейтингу прозорості та підзвітності. Ця програма займається зниженням рівня корупції в містах та контролює рівень прозорості й підзвітності в українських містах.

Війна в Україні триває, а попереду ще багато роботи з відновлення. Закликаємо партнерів допомагати українським містам. Разом ми сильніші у боротьбі за спільні цінності та свободу!