28 лютого 2024, в 13:49
Як отримати грошову компенсацію від держави за пошкоджене або зруйноване внаслідок війни житло

За підрахунками експертів, в ході повномасштабної війни житловий фонд України постраждав на 58,9 млрд доларів США. Сумарно нараховують понад 250 тис. пошкоджених або зруйнованих об'єктів.

Українці, які втратили житло або чиє нерухоме майно зазнало пошкоджень внаслідок російської військової агресії, можуть отримати компенсацію на відновлення. Для цього уряд затвердив необхідні умови та процедуру і запровадив електронну послугу єВідновлення в Дії. Також запроваджено можливість подачі заявок на компенсацію через центри адміністративних послуг, у нотаріусів та в управліннях соціального захисту. 

Виплачувати компенсації планується у кілька етапів:

  • з травня минулого року почали видавати кошти на дрібний ремонт пошкоджених осель;
  • з серпня 2023 року запустили відшкодування повністю зруйнованого житла;
  • після 1 січня 2024 року можна отримати компенсацію за самостійно виконаний ремонт пошкодженого житла;
  • будуть також виплачуватися компенсації на капітальні ремонти у сумі від 200 тис. грн

Розглянемо детальніше умови та механізми надання компенсації.

В яких випадках надається компенсація

Отримати допомогу можна залежно від рівня заподіяної шкоди — на відновлення житла, яке зазнало пошкоджень і підлягає ремонту; або на повністю знищене житло, яке не підлягає ремонту. 

Кошти надаються, якщо житло:

  • пошкоджене або зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року;* 
  • розміщене на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії.** Згодом компенсація стане доступною для всіх;
  • пошкоджене житло має, за результатами оцінки комісії, підлягати відновленню та на момент подачі заявки на компенсацію може бути відремонтоване самостійно, а зруйноване — визнане непридатним для життя після оцінки комісії та мати власника.***  

Типи житла, на які можна отримати компенсацію: житлові будинки садибного типу, котеджі, таунхауси; дачні та садові будинки; квартири; житлові приміщення (наприклад, кімнати в гуртожитках).

Хто може бути отримувачем компенсації

Подавати заявку на отримання допомоги можуть громадяни України, які досягли повноліття (18 років) та є власниками пошкодженого або зруйнованого майна, за умови, що відомості про право власності внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до Закону «Про компенсацію» деякі категорії осіб мають пріоритетне право на отримання компенсації, яке враховуватиметься при черговості розгляду заяв на отримання компенсації та проведенні виплат. Серед таких осіб:

  • учасники бойових дій, ветерани війни, мобілізовані особи;
  • члени сімей загиблих військових;
  • люди з інвалідністю І та ІІ групи, з інвалідністю внаслідок війни;
  • багатодітні родини;
  • прийомні батьки, патронатні вихователі, опікуни/піклувальники;*****
  • батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;*****
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.*****

НЕ мають права на компенсацію особи, до яких застосовано санкції відповідно до закону «Про санкції», які мають судимість за кримінальні правопорушення проти національної безпеки України, а також їх спадкоємці.

Як отримати компенсацію за пошкоджене майно

Щоб скористатися послугою, необхідно виконати наступні кроки:

1. Подати електронне повідомлення про пошкоджене майно у застосунку «Дія» чи на порталі diia.gov.ua або у паперовій формі — через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса. Для подання повідомлення онлайн треба спочатку встановити/оновити до найновішої версії мобільний додаток Дія.

Важливо. Якщо заявка подається на отримання компенсації за виконаний самостійно ремонт, необхідно мати акт комісійного обстеження  пошкодженого житла, який має провести комісія до початку ремонтних робіт, та/або звіт з технічного обстеження, які фіксують факт та обсяги пошкоджень об’єкта. Відсутність таких документів є підставою для відмови в наданні компенсації за виконаний ремонт. Детальніше про особливості отримання компенсації за самостійно відновлене житло можна прочитати за посиланням.

2. Відкрити спеціальний рахунок єВідновлення для зарахування компенсації в одному з банків, з якими Міністерство цифрової трансформації уклало відповідний договір інформаційної взаємодії****. Для цього можна відвідати фізичне відділення банку-партнера та відкрити картку з допомогою працівників установи або відкрити картку онлайн у мобільному застосунку банку-партнера.

3. Подати заявку на виплату через Дію та дочекатися, поки комісія її розгляне і встановить суму грошової допомоги. 

Важливо. На розгляд комісії надається 30 календарних днів з дня подання заявки, якщо місцеві органи влади вже утворили комісію, або від дати її утворення, якщо на момент подання заявки вона ще не була сформована. 

4. Після отримання повідомлення про рішення комісії гроші будуть зараховані на картку єВідновлення.

Більш детально процедура розписана в інструкції

Отримані кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів та замовлення ремонтних послуг у переліку магазинів та компаній, що є учасниками програми

Як оформити компенсацію за зруйноване майно

Програма компенсації за зруйноване житло впроваджуватиметься у два етапи: наразі можна отримати житловий сертифікат на придбання нової домівки, а згодом можна буде також подавати заявку на грошові виплати на самостійну відбудову.чи 

Формула розрахунку суми компенсації визначається Порядком надання компенсації. Нещодавно уряд змінив підхід до розрахунку та обмежив компенсовану площу до 150 кв. метрів для квартир та не більше 200 кв. метрів для приватних будинків.

Щоб отримати допомогу, потрібно:

1. Подати повідомлення про знищений об'єкт нерухомості у застосунку чи на порталі Дія або через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

2. Подати заяву на виплату за зруйноване майно. 

3. Дочекатися рішення комісії та отримання сертифіката. Сповіщення про готовність сертифіката надійде в застосунок. 

Електронний сертифікат буде автоматично надісланий в застосунок або на електронну пошту, вказану під час подання заявки, а також збережений в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. 

4. Подати заявку для бронювання коштів за сертифікатом та дочекатися підтвердження бронювання. Згідно із законодавством, документ слід використати протягом 30 календарних днів. Якщо строк буде пропущений, доведеться повторно звертатися за бронюванням. 

5. Звернутися до ЦНАПу або нотаріуса для припинення права власності на знищене житло.

6. Отримати нотаріальне посвідчення купівлі житла за житловим сертифікатом у нотаріуса. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця майна. 

Житловий сертифікат дійсний протягом 5 років з моменту отримання. Його можна використати на придбання майна на первинному чи вторинному ринку, а також інвестувати кошти в обʼєкт на етапі будівництва.

Більше про процедуру отримання сертифіката можна дізнатися на сайті програми єВідновлення.

 

*Після набрання чинності Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022

**Відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих, затверджених Мінреінтеграції

***Заяву може подати людина, яка має право власності на житло

****Актуальний перелік банків-партнерів програми доступний на сайті єВідновлення

*****  Ці категорії мають пріоритетне право лише на отримання компенсації за пошкоджене житло.