10 червня 2024, в 15:09
Як українські міста використовують систему відновлення DREAM

Більшість досліджуваних TI Ukraine українських міст уже почали використовувати систему DREAM. Станом на травень на територіях цих громад планують реалізувати понад 1300 проєктів із загальним бюджетом близько 80 млрд грн.

Програма «Прозорі міста» Transparency International Ukraine дослідила використання цифрової екосистеми для підзвітного управління відновленням DREAM на локальному рівні. Аналітики виявили сильні сторони та зони зростання інструмента, щоб посилити ефективність, прозорість і підзвітність відбудови й відновлення.

DREAM — це важливий інструмент для якісного управління як ресурсами, зокрема фінансовими, так і самими проєктами. Система дозволяє здійснювати моніторинг проєктів відбудови та відстежувати результати відновлення, а отже, сприяє зниженню корупційної складової та підвищенню прозорості. TI Ukraine вважає, що система має стати обов'язковою для публічного сектору, тому програмі “Прозорі міста” було важливо було дізнатися, як систему DREAM використовують на локальному рівні, які переваги вона дає та що зупиняє ОМС у використанні цього інструменту.

Команда надіслала опитувальник 80 муніципалітетам, які брали участь у дослідженні прозорості міськрад-2023. Також проаналізувала наявні публічні профілі відповідних міських громад у системі, розпорядження міських голів про призначення відповідальної особи/осіб з питань використання DREAM та отримала коментарі від розробників системи.

Станом на 1 травня 2024 року, системою користувались, тобто мали ініційовані проєкти, 67 з 80 досліджуваних міст. Загалом у системі DREAM були наявні публічні профілі 75 міських громад. Статистичні дані, доступні в цих профілях, свідчать, що на територіях громад планують реалізувати 1309 проєктів із загальним бюджетом 79,95 млрд грн. Серед них характер 76% проєктів позначений як «реконструкція / модернізація / ремонт», 19% — «нове будівництво», 5% — «товари / обладнання».

Найбільша кількість проєктів запланована на територіях Ірпінської, Харківської та Миколаївської громад. До  десятки лідерів за кількістю проєктів також потрапили Чернігівська, Кропивницька, Запорізька Олександрійська, Кам'янець-Подільська, Сумська та Чернівецька громади.

Серед 1309 проєктів, які планують реалізувати на території громад, міста ініціювали 73% проєктів, інші адміністрації, державні підприємства, установи, організації — 13%. У 14% проєктів ініціатори поки не ідентифіковані.

Найбільше ініційованих проєктів у Ірпеня, Харкова та Миколаєва.

До 1 травня 2024 року 58 з 80 досліджуваних міст визначилися з відповідальною з питань використання DREAM особою/особами. 

Зазвичай відповідальною особою призначали представника підрозділу, пов'язаного з економічним розвитком, інвестиціями, житлово-комунальним господарством (ЖКГ) або містобудуванням. Цікавий вибір зробили у трьох обласних центрах. У Житомирі призначили представника Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, у Полтаві — заступника директора комунальної організації «Інститут розвитку міста». А Вінницька міська рада у 2023 році створила окремий Департамент відновлення та розвитку і поклала саме на цей структурний підрозділ повноваження головного користувача DREAM.

У своїх відповідях міста згадували багато позитивних аспектів екосистеми DREAM. Зокрема те, що цей інструмент надає унікальну можливість систематизувати проєкти та робить зручним доступ до інформації для потенційних інвесторів і партнерів. Найбільшою перевагою є те, що DREAM забезпечує прозорість і підзвітність процесу відновлення, дозволяє громадськості відстежувати всі етапи проєктів — від планування до завершення. 

До основних викликів, які поставали перед містами у використанні DREAM, можна віднести те, що система часто оновлювалась і виникали труднощі при внесенні відомостей проєктів. Деякі муніципалітети згадували проблеми у роботі з інтерфейсом, неможливість видалити певну інформацію та відсутність стабільності у системі. 

Команда DREAM підтвердила, що нюанси у роботі дійсно спостерігались, особливо на початкових етапах, проте більшість з них уже ліквідували, а інші недоліки вони допрацьовують.

На думку TI Ukraine, ОМС докладають недостатньо зусиль для того, щоб розповісти мешканцям міст про DREAM і її можливості. Лише Ірпінська міська рада розмістила окремий розділ «Відбудова (DREAM)» на сторінці свого офіційного сайту. Результати аналізу новин 80 офіційних сайтів міських рад продемонстрували, що станом на кінець квітня 2024 року лише 18 міських рад поширили матеріали або про систему DREAM загалом, або про власну роботу з нею. Та навіть міста, які популяризували DREAM, здебільшого не ділились посиланням на свої публічні профілі. 

Програма «Прозорі міста» закликає міста популяризувати DREAM, розповідати своїм мешканцям про всі можливості екосистеми та заохочувати здійснювати моніторинг за проєктами та їхнім фінансуванням. 

Щоб громадськість якнайшвидше дізналася про DREAM, ми рекомендуємо містам:

  • призначити відповідальну особу з питань використання DREAM (якщо досі цього не зробили) та опублікувати на офіційному сайті документ про це призначення;
  • інтегрувати на офіційний сайт міськради віджети профілю громади та віджети проєктів;
  • визначитися з періодичністю публікації новин щодо власної роботи з системою DREAM, висвітлювати цю діяльність на сайті та в соціальних мережах міськради.

Також, щоб профілі стали якісними візитівками громад і привертали увагу потенційних інвесторів, програма рекомендує:

  • додати змістовний опис громади, ключову інформацію про неї (бажано двома мовами);
  • для обкладинки профілю ввести всю необхідну інформацію та підібрати фото належних якості та змісту;
  • зазначити контакти відповідальної особи з питань використання DREAM;
  • додати офіційні документи, які дадуть донорам та партнерам чітке уявлення про потенціал та особливості громади: Інвестиційний паспорт міської територіальної громади / міста, Стратегію розвитку міської територіальної громади / міст, Стратегічний план розвитку міста, Статут міської територіальної громади та інші (бажано двома мовами);
  • відстежувати, щоб назви файлів із документами були змістовними; 
  • під час внесення інформації про проєкт уважно ставитися до зазначення географії (територія області, територія громади, територія населеного пункту), користуючись інструкцією щодо роботи з електронним кабінетом користувача екосистеми DREAM. 

DREAM вкрай важливий інструмент для успішного відновлення. Система має стати обов’язковою для використання у всіх містах. Вона дозволяє не тільки побачити всю інформацію про проєкти з відбудови, а й дає можливість будь-кому та будь-де контролювати кожен етап реалізації цих проєктів. Тож громадськість зможе впливати на процеси будівництва у їхніх містах, а органи місцевого самоврядування отримають шанс продемонструвати прозорість управління та залучити додаткове фінансування. 

Більше про результати у дослідження аналітикині програми «Прозорі міста» Юлії Сисоєвої.