15 вересня 2023, в 15:00
Інструкція: як громадяни можуть пришвидшити деколонізацію вулиць та інших топонімів

Перейменування топонімів вже відбулося у багатьох українських містах і селищах. Люди відмовляються від вшанування пам'яті російських, радянських та імперських діячів, відзначення їхніх пам’ятних дат  та інших не причетних до нашої історії та культури назв. Спровоковане таке очищення публічного простору передусім повномасштабною війною, яку росія розпочала проти України.

На ділі перейменування — доволі складний процес (якщо проводити перейменування адекватно, без поспіху і заміни “шила на мило”, і з залученням громади та експертів). Про особливості перейменування топонімів ми розповідали у нашому Посібнику з деколонізації українських міст.

Перейменування вулиць, провулків, площ та інших топонімів на території населеного пункту належить до повноважень сільських, селищних, міських рад.

Але громадяни мають можливості впливати на цей процес! Тож, якщо у вас є пропозиції щодо перейменування топонімів або ви вважаєте, що деякі рішення варто переглянути, ви можете:

  • Подати петиції з вимогою перейменувати топоніми, скасувати рішення про перейменування топонімів або ініціювати повторний розгляд назв для окремих обʼєктів (зразок). Так, у Києві та Сумах активні мешканці створювали петиції за деколонізацію окремих назв, які потім розглядали на сесіях ради;
  • Дати депутатам доручення внести до порядку денного на розгляд / повторний розгляд питання про перейменування окремих назв;
  • Подати місцеву ініціативу з проханням перейменувати урбаноніми або повторно розглянути «проблемні» назви.

Важливо, що після припинення дії воєнного стану, який може обмежувати права громадян на мирні зібрання, мешканці також матимуть можливість впливати на рішення міської ради через громадські слухання та зустрічі зі звітування.

"В майбутні процедури перейменування я би вніс як обов'язкове опитування мешканців. Звісно, остаточне рішення ухвалює місто, більшість громадян. Але важливий кожний з трьох етапів: опитування вулиці, експертів та публічне голосування всіх разом”, — стверджує А. Дробович, керівник Інституту національної пам’яті України.

Насамкінець, запрошуємо вас брати активну участь у консультаціях та голосуванні за нові топоніми. Адже згідно із дослідженням Програми «Прозорі міста» щодо дерусифікації міст України, ОМС у більше ніж 60 % випадків залучають містян до напрацювання нових варіантів назв.

Нагадуємо, що, у зв'язку тим, що набув чинності закон про деколонізацію, органи місцевого самоврядування до 27 січня 2024 року повинні змінити ті назви топонімів, які все ще є символами російської імперської політики.