26 липня 2022, в 10:01
Єднання міст проти війни: що таке побратимство, і як його встановити

За чотири місяці повномасштабної війни Росії проти України світ як ніколи об’єднався, аби протистояти російській агресії. Десятки закордонних міст беруться підтримувати українські громади і стають їхніми побратимами. Уряд України, крім розробки своєї програми відновлення зруйнованої України, активно сприяє формуванню горизонтальних міжнародних зв'язків на рівні громада—громада. Такий тип партнерства ефективніший у ситуації, коли на центральному рівні можуть бути затримки. Це дозволяє громадам і містам діяти самостійно й реактивно, без очікування погоджень згори. Все це — результат децентралізації влади в Україні, яка породжує нові смисли та нові ініціативи на місцях.

Як міста стають побратимами? Що дає така співпраця? Як розширити мережу побратимських зв'язків? 

Що таке побратимство, і чому воно корисне містам

Взаємодія поріднених міст починається з укладання письмового документа про співпрацю. На перший погляд — це доволі формальна процедура, проте багато міст започатковують направду міцні зв’язки, які підтримуються роками.

Побратимство обіцяє win-win співпрацю — через взаємний розвиток бізнесу, туризму та торгівлі, а також залучення інвестицій. «Братання» відбувається практично в усіх сферах життя громад. Домовленості часто будуються на взаємній економічній вигоді. Так, наприклад, побратимство українського Хмельницького й узбекистанського Намангана передбачає розвиток легкої промисловості та можливість створення спільних підприємств.

Перші міжнародні побратими і партнери стали з’являтися в українських міст ще після Другої світової війни. Запоріжжя почало співпрацювати з фінським містом Лахті у 1953 році, а роком пізніше Київ уклав угоду про співпрацю з Лейпцигом. Проте з початком повномасштабної війни в Україні така співпраця набула нових сенсів. Наразі статус побратима використовується і для спрощеного відправлення гуманітарних вантажів.

Крім того, побратими зараз пропонують свою експертизу у проєктах відбудови українських регіонів. Уже є конкретні домовленості з партнерами, які готові брати участь у такій трансформації. За словами прем`єра Дениса Шмигаля, Швейцарія готова долучатися до відбудови Одещини, а Велика Британія — Київщини. Естонія пропонує підтримку у відбудові Житомирщини, Данія — Миколаєва та області.

«Спілкуйтеся зі своїми колегами в країнах, з якими вже є домовленості. Запрошуйте допомогти саме вашому місту чи громаді у відбудові, починайте розробку спільних проєктів. Давайте разом надамо нового сенсу вислову «міста-побратими», — закликає прем’єр-міністр.

Друг пізнається у війні: як допомагають закордонні міста-побратими

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» проаналізувала, як іноземні муніципалітети підтримують 50 українських містЗа даними програми, від початку широкомасштабної війни іноземні міста надіслали гуманітарну допомогу майже 150 разів.

Гуманітарні вантажі зі Словаччини, Чехії, Хорватії допомогли укомплектувати на Закарпатті склади-хаби, де нагромаджують і розподіляють допомогу по громадах та за межі областіЗа словами міського голови Богдана Андріїва, кожен третій у місті — внутрішньо переміщена особа. Тому побратимська підтримка виручає в забезпеченні людей усім необхідним.

Чималі обсяги допомоги отримують не лише обласні центри. Так, Дрогобич за 70 днів отримав 475 тонн вантажів. Здебільшого це їжа, одяг, засоби гігієни, медикаменти і речі першої необхідності для переселенців, яких налічується в місті близько 12 тисяч. «Люди їдуть до нас із гарячих точок, де ведуться активні воєнні дії. Зазвичай це жінки з дітьми, що прибувають із Запоріжжя, Дніпропетровщини, Харкова та інших міст», — розповідає керівниця міського центру соціальних служб Оксана Матчишин.

Деякі іноземні муніципалітети звертаються по допомогу до своїх поріднених міст чи партнерських організацій, щоб потім передати її в Україну. Наприклад, Гіжицько передало Дубну спеціальну пожежну машину, яку місто отримало від свого німецького партнера — міста Кверфурта. А Грубешів, за сприяння польської бізнес-спільноти, передав гуманітарний вантаж Володимирській міській раді.

Після початку повномасштабної війни ініціаторами партнерств виступали, зокрема, іноземні міста, демонструючи хвилю солідарності з Україною. Так, Бурж запропонував стати побратимом Коростеня, а Попрад — Ужгорода, а Гдиня — Житомира. «Чудове місто, чудові люди, і справді — друзі пізнаються в біді, і це місто одним із перших вийшло на зв’язок, сказали: ми готові допомагати, чим допомогти? Гдиня — це потужне місто, портове», — сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

Через значний запит німецьких громад на співпрацю з українськими уряд Німеччини в декілька разів збільшив бюджет підтримки проєктів співпраці.

Загалом, у період із 24 лютого по 6 червня у 14 із 50 міст з’явилися нові партнери чи побратими. Угоди про встановлення дружніх відносин підписано між Києвом та Гамбургом, Мадридом, Парижем. Три нових побратими — Дюссельдорф, Мангейм, Мец — з’явилися в Чернівців. Вони допомагатимуть містам із реформуванням транспортної системи і ЖКГ, налагоджуватимуть культурний та освітній обміни. Іноземні міста також готові допомагати з повоєнною відбудовою. Харків заручився підтримкою Любліна, а Чернігів — Жешува.

Як розширити мережу побратимських зв'язків

Містам, які не мають побратимів або ж уклали договори про співпрацю з незначною кількістю муніципалітетів, наполегливо радимо розширювати таке співробітництво. Команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» радить:

  • Спочатку варто визначити сфери міського управління, в яких ваш муніципалітет хоче співпрацювати з іншим містом: для підвищення ефективності, модернізації чи обміну досвідом. До прикладу, це може бути співпраця з акцентом на захисті довкілля чи дизайні зелених насаджень, діяльності ЖКГ, створенні інструментів електронної демократії, організації дорожнього руху тощо. Або для надання гуманітарної допомоги, що актуально під час війни в Україні. Рішення про налагодження партнерських відносин із закордонними містами може приймати як міська рада, так і виконавчий комітет.
  • Далі потрібно визначити місто, яке може поділитися досвідом або допомогтиЗвісно, добре було б відвідати муніципалітет цього міста, щоб краще зрозуміти, в яких сферах можлива співпраця. Але якщо візит неможливий, ви можете надіслати ініціативний лист про наміри співпраці, зокрема з метою надання гуманітарної допомогиНе існує обмежень у виборі майбутнього міста-побратима, однак варто орієнтуватися на те, що це має бути двостороння співпраця, що ваше місто теж повинне виступати з ініціативами й рекомендаціями щодо ефективного муніципального управління.
  • Наступний крок — розробити та погодити проєкт Угоди про побратимство чи співпрацю з містом, з яким ви хочете встановити партнерські зв’язки. Текст угоди обов’язково має супроводжувати пояснювальна записка, яка обґрунтовує необхідність встановлення дружніх зв'язків з іншим містом.
  • Фінальний етап налагодження зв'язку — мери міст або офіційні делегації підписують відповідні документи. І відтоді два міста можуть обмінюватися досвідом щодо конкретної сфери міського управління чи приймати/передавати допомогу.

Побратимство відкриває багато можливостей для українських муніципалітетів як у час війни, так і в період відновлення. Укладаючи побратимські зв'язки з містами за кордоном, українські громади можуть не тільки оперативно отримувати гуманітарну допомогу, обмінюватися знаннями та досвідом, а й розширювати свій експортний потенціал, відкриваючи нові ринки збуту.

 

Матеріал підготовлено для ZN.UA