02 травня 2023, в 13:56
Е-сервіси у сферах житла, соцпослуг, освіти, ЖКГ та благоустрою

Програма "Прозорі міста" Transparency International Ukraine дослідила електронні сервіси українських міст у сфері житла, соцпослуг, освіти, ЖКГ та благоустрою.

Лише 8 міст з досліджуваних 70 мають е-сервіси з усіх вищеперерахованих сфер. А саме: Вінниця, Кам'янське, Дніпро, Мукачево, Дрогобич, Львів, Червоноград та Івано-Франківськ. Усі вони позначені на мапі, тож ви легко зможете знайти сервіси свого міста.

 

  • 12 забезпечили можливість електронної реєстрації заяв на житло;
  • 19 міст мають е-сервіси чи е-інструменти, які стосуються послуг соціальної сфери;
  • 32 організували подачу онлайн-заявок на зарахування до закладу шкільної чи дошкільної освіти;
  • 35 міст мають дистанційну реєстрацію в школи чи садки;
  • 40 міськрад мають платформу чи інструмент реагування на скарги.

Детальніше про те, як саме міста втілюють інструменти електронного врядування — на інфографіці з діаграмами за сферами. Дані — на основі адаптованого дослідження прозорості роботи 70 тилових міських рад під час війни.

 

Містам важливо впроваджувати е-інструменти! Вони допомагають: 

  • Оптимізувати ресурси. Електронні рішення дозволяють зменшити кількість залучених працівників, час на прийняття заявок та обсяги ручної (паперової) роботи.
  • Відчути безпеку та соціальну згуртованість. Онлайн-послуги покликані допомогти конкретним людям, які перебувають у вразливому становищі. Окрім того, можливість отримати у зручний спосіб послуги, особливо вразливим категоріям людей, сприяє інклюзивності послуг, адже до розподілу ресурсів мають доступ усі соціальні групи, незалежно від їх статусу чи фінансових можливостей. 

Аналітик програми "Прозорі міста" Вікторія Онищенко у своєму блозі також дослідила європейські практики, які можуть запозичити українські міста. Зокрема розповіла про приклад Вільнюса та Барселони, а також порівняла їх з українськими сервісами.

Під час війни електронні сервіси особливо необхідні. Адже саме зараз різко зростає кількість тих, кому терміново потрібна соціальна допомога, житло чи освіта. І це не завжди про складні технологічні рішення.

 

Інші новини