31 січня 2023, в 11:41
Індекс сприйняття корупції-2022: Україна має 33 бали і посідає 116 місце зі 180 країн

Україна отримала 33 бали зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2022 рік. Цьогоріч наш показник зріс на один бал, і тепер Україна посідає 116 місце зі 180 країн. 

Про це йдеться на сайті Transparency International Ukraine.

Попри російське вторгнення, наша країна показала, що боротьба з корупцією — це сталий процес, який продовжується навіть у найскладніший період існування держави. Однак, роботи у цьому напрямку є ще дуже багато.

За останні 10 років показник України зріс на 8 балів. Набрані бали у 2022 році — це найвищий показник нашої країни з часу запуску оновленої методології СРІ.

«Україна показала, що  боротьба з корупцією у нас продовжується навіть в умовах війни, — пояснює виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик. — Проте варто розуміти, що весь успіх антикорупційної реформи за останнє десятиліття може швидко зійти нанівець. Останні гучні корупційні кейси, що стосуються, зокрема, закупівель під час війни з росією, важко пояснити не тільки українцям, які, кожен на своєму фронті, виборюють нашу свободу, але й іноземним партнерам. Якщо дані, що не несуть загрози безпеці, й надалі будуть закритими, е-декларування чиновників не відновиться, і загалом українці матимуть вкрай обмежені можливості дізнаватися про роботу влади, ми втратимо свої позиції швидше, ніж можемо уявити». 

Успіхи України в Індексі сприйняття корупції за останні 10 років показали, що позитивні зміни можливі, якщо на це є політична воля. За цей час Україна відзначилася справді помітним приростом в СРІ, вітчизняна антикорупційна система показала свою спроможність, і ці ж успіхи відзначає світ. Але на тлі світового рейтингу наші результати все одно показують, що попереду ще дуже багато роботи.

Більше читайте у повній версії дослідження

Інші новини