06 січня 2019, в 22:00
Ми є посередником між владою та громадою, ми намагаємось їх почути та об’єднати навколо спільних ідей та цінностей, залучити кош

Команда КУ «Інститут міста Дрогобича»

- Інституту міста Дрогобича – це установа, місія якої об’єднати зусилля усіх дрогобичан - громади, влади, бізнесу та громадських організацій - задля кращого сьогодення та майбутнього міста. Ми тісно співпрацюємо з міською радою, а саме з відділом IT.

- Команда Інституту міста складається з 5 чоловік: директора, бухгалтера, трьох менеджерів проектів і ще в нас є волонтерка з Корпусу Миру. Зараз ми займаємося великим інфраструктурним проектом - за приклад розвитку Дрогобич взяв модель міст німецьких урбаністів, які стверджують, що місто потрібно розвивати з центральної площі, тобто привести до ладу спершу саме цю частину міста, забезпечити функціонування закладів торгівлі тощо і поступово розвивати інші частини міста. З недавніх проектів - ми організували кампанію фандрейзингу для дитячого садочка, який не міг отримувати державного фінансування, також спільно з Корпусом Миру реалізували ідею по сортуванню сміття в двох школах та садочку.

- При формуванні бюджету міста завжди мають бути громадські слухання, але коли на них приходять небайдужі громадяни, на яких “навалюється” море цифр і дуже не просто сприймати все на слух та брати активну участь у обговоренні. Цей процес часом може бути використаний на свою користь різними політиками. Саме тому ми запропонували перед розглядом бюджету проводити бюджетні консультації для громадських активістів: приходили начальник фінансового управління, інші керівники, які разом з громадськими активістами відповідали на питання, вивчали та обговорювали всю документацію. Також ми проводимо консультації для населення за участю керівників відділів. Наприклад: ми навчали наш університет залучати ресурси. Вони дуже зацікавились, бо зміни в законодавстві про освіту надали велику самостійність вищим навчальним закладам. Інститут Міста прийшов на допомогу, провів цикл тренінгів, як писати правильно заявки, як брати участь в грантах. Також ми допомогли нашому сусіду – місту Борислав - утворити подібний відділ розвитку у місті. Ми не працюємо тільки для нашого міста, на наші тренінги приїжджають люди зі всього регіону, ми завжди відкриті для всіх, навіть якщо розуміємо, що інші міста можуть бути нашими конкурентами. Також працюємо в рамках проекту “Школи розумного громадянина”

- Одним з найбільших досягнень є реалізація ініціативи громадського бюджету. За минулий рік основними проектами були дитячі спортивні майданчики, цього року ми маємо спільний проект з університетом -  реконструкцію скверу, тобто розвиток вільного простору біля університету – це облаштування велопарковок, лавочок. Також маємо 2 проекти по районах - це стосується комунального господарства. Минулого року у нас був конкурс соціально-культурних проектів для громадських організацій. Було 8 проектів-переможців, 6 з 8 було реалізовано, лише погодні умови не дозволили зробити 2 проекти – там був один мурал - це був спільний проект між Авдіївкою, Станицею Луганською та Дрогобичем. Я вважаю, що найбільш значні проекти – це налагодження співпраці між містами. Ще одна важлива ініціатива для Дрогобича - це угода мерів. Зараз ми розробляємо план дій для сталого енергетичного розвитку міста до 2030-го року, це буде основний документ, який буде характеризувати стратегію розвитку енергетики на багато років. Станом на сьогодні ми вже на фініші, залучаємо експерта зі Львову, який координуватиме нашу діяльність. Я думаю, до кінця календарного року Європейська Комісія затвердить готовий продукт, і ми зможемо впроваджувати заходи, які будуть прописані в документі, залучати гроші закордонних потенційних донорів, грантодавців для проведення різних енергоефективних заходів в місті. Нова стратегія має бути інноваційною, оскільки вона має будуватися на міжнародних стандартах, бути партисипативною, ми регулярно проводимо робочі зустрічі з громадськістю.

- Загальний клімат між громадськими організаціями та місцевою владою у Дрогобичі налагоджується. Організації поки що доволі слабкі, адже ми невеличке провінційне місто. Ми працюємо з цим – минулого року проводили конкурс проектів громадських організацій від міської ради. Мета конкурсу - навчити організації писати заявки, працювати з проектами, звітувати по них, структуруватися.

- Громада активно використовує наші інструменти та бачить реальну користь від впливу на політику міста. Є активні люди, які впливають на розвиток міста напряму, а є ображені та емоційні, вони весь час обурюються, що ніхто нічого не робить. З ким нам працювати? Ми будемо працювати з тими, хто формує та змінює місто, а не просто ображається.

 

Інші новини