22 серпня 2024, в 16:00
Наскільки відкритою є діяльність міських рад – проміжна оцінка

Програма «Прозорі міста» дослідила, як у містах публікують протоколи засідань міських рад та постійних комісій. За результатами перевірки в 11 містах не публікують жодних протоколів, що фактично є порушенням закону. Вишневе, Конотоп, Полтава і Суми перестали публікувати протоколи сесій рад у 2024 році. Водночас міські ради Запоріжжя, Івано-Франківська, Марганця та Фастова не опублікували протоколи засідання постійних комісій, хоч робили це у 2023 році.

У межах дослідження прозорості міст за 2023 рік програма «Прозорі міста» аналізувала, наскільки повно муніципалітети оприлюднюють інформацію про роботу органів місцевого самоврядування. Зокрема, аналітики перевіряли, чи публікують вони протоколи сесій міської ради та постійних комісій так, як цього вимагає закон «Про місцеве самоврядування в Україні».

У січні програма проаналізувала наявність протоколів міських рад та засідань постійних комісій і з’ясувала, що у 69 з 80 досліджуваних міст публікували протоколи протягом 2023 року. З них 11 міських рад оприлюднили тільки частину протоколів проведених сесій: Дрогобич, Звягель, Ірпінь, Калуш, Конотоп, Коростень, Миколаїв, Охтирка, Рівне, Ромни, Умань.

Водночас, протоколи засідань постійних комісій публікували 62 міські ради з 80. Проте 7 з них — Вараш, Ірпінь, Кам’янець-Подільський, Марганець, Нікополь, Славута та Фастів — оприлюднили не всі документи. 

Щоб зрозуміти, чи змінилася ситуація з оприлюдненням протоколів за останні пів року, програма ще раз перевірила всі 80 міст на початку серпня і з’ясувала, що протоколи сесій міських рад за ці пів року опублікували у 66 муніципалітетах, з них у Бердичеві, Івано-Франківську, Ірпені, Коростені, Охтирці, Ромнах, Умані, Червонограді, Шостці оприлюднили тільки частину протоколів. 

Зовсім не публікують протоколи сесій 14 міст — Білгород-Дністровськ, Васильків, Вишневе, Горішні Плавні, Ізмаїл, Запоріжжя, Конотоп, Лубни, Марганець, Новомосковськ, Полтава, Самбір, Старокостянтинів, Суми. Хоч минулого року міськради Вишневого, Конотопа, Полтави та Сум ці протоколи оприлюднювали. Кременчук навпаки, став більш відкритим і почав їх публікувати. Кременчук навпаки, став більш відкритим і почав їх публікувати.

Водночас, протоколи засідань постійних комісій наявні на сайтах 62 міських рад із 80. Однак у 7 містах (Бердичів, Вараш, Ірпінь, Нікополь, Охтирка, Шостка, Червоноград) опубліковані не всі протоколи. На перший погляд може здатися, що кількість міськрад, які оприлюднювали протоколи засідань комісій, не змінилась у 2024 році, проте змінились міста, які їх опублікували та які перестали це робити. 

Так, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Марганець, Фастів оприлюднювали протоколи засідань комісій за 2023 рік, а у 2024 році – припинили. Тоді як міські ради Ізмаїла, Миргорода, Червонограда, Шостки, які минулого року не оприлюднювали протоколи, – почали це робити. 

Бердичів, Ірпінь, Охтирка, Шостка і Червоноград публікують протоколи засідань міськрад і постійних комісій не в повному обсязі. Жодних протоколів не оприлюднили 11 міст — Білгород-Дністровський, Васильків, Вишневе, Горішні Плавні, Запоріжжя, Конотоп, Лубни, Марганець, Новомосковськ, Самбір, Старокостянтинів. Ще раз зазначимо, що обмеження містян у інформації про діяльність міської ради – це порушення закону.

Окрім протоколів сесій міських рад і засідань постійних комісій аналітики також перевірили, чи публікували міста протоколи засідань виконкомів та координаційних органів. Оприлюднення цих протоколів не обов’язкове відповідно до чинного законодавства, однак програма вважає це важливою практикою муніципального управління, оскільки вона сприяє більшій обізнаності громадян про діяльність місцевої влади. Перевірка показала, що 46 із 80 міст публікують протоколи засідань виконкомів. А 21 місто із 41, у якому створені координаційні органи, публікують протоколи їх засідань.

Програма «Прозорі міста» закликає місцеву владу бути відкритими і підзвітними у своїй діяльності. Завдяки оприлюдненню протоколів засідань міськрад та постійних комісій містяни дізнаються про всі обговорення та прийняті рішення, що переконує в доцільності рішень і підвищує якість взаємодії з владою та довіру зрештою. Тож просимо міські ради виконувати норми законів та інформувати містян про свою діяльність.

 

Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International. З 2012 року TI Ukraine допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

ТІ Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. Протягом 2017–2022 років програма щорічно формувала Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Після повномасштабного вторгнення програма започаткувала дослідження стану муніципальної прозорості в умовах широкомасштабної війни з росією. У 2024 році команда презентувала друге дослідження, в якому оцінила 80 міст. Статус «прозорих» отримали 5 міст, 23 — «частково прозорих», інші 52 міста були визнані «непрозорими». Програма розробляє якісну аналітику щодо різних аспектів взаємодії влади та громадян, прозорості та підзвітності у містах України. Зокрема йдеться про процеси деколонізації, житлову політику, стан відкритих даних на локальному рівні та ін.

Інші новини