27 грудня 2023, в 12:39
Прозорі міста представили оновлену Методологію оцінювання прозорості містам, які увійдуть у дослідження за 2023 рік

Програма «Прозорі міста» Transparency International Ukraine презентувала представникам ОМС Методологію оцінювання прозорості міст у 2023 році. Команда проєкту роз’яснила нові індикатори, за якими будуть оцінювати міста цьогоріч, та відповіла на питання міських рад щодо змін у методології.

«Ми продовжуємо оцінювати прозорість міст, адже впевнені, що війна — це не привід зупиняти розвиток нашого місцевого самоврядування. Навпаки — це привід для гуртування, більшої прозорості та ефективності задля спільної мети. Наша програма продовжує досліджувати поступ міст щодо прозорості, щоб допомогти їм якнайкраще функціонувати в нинішніх складних умовах», —  пояснює керівник програми «Прозорі міста» Transparency International Ukraine Віталій Дишловий. 

У цьогорічному дослідженні візьмуть участь 80 міст, що входять до переліку 100 найбільших міст України й репрезентують 21 область. Не увійшли у дослідження окуповані міста або ті, в яких указами Президента утворено міські військові адміністрації. Водночас програма досліджуватиме Київ, Чернігів, Суми та Нетішин, адже попри утворення там МВА, міські ради там продовжують виконувати свої функції. 

Оцінювання у 2023 проводитиметься за 50 адаптованими індикаторами (замість 40 у 2022 році). До оновлення Методології програма долучила не лише аналітиків та експертів, але й консультувалася з міськими радами, щоб індикатори максимально відповідали сьогоднішнім реаліям.

Окремо аналітики програми звернули увагу міських рад на індикатори, які мали низький рівень втілення минулого року. А також надали рекомендації, як покращити їх виконання цьогоріч. 

Під час сесії питань-відповідей представники муніципалітетів найбільше цікавилися необхідністю публікації чутливої інформації, враховуючи безпекові ризики. 

«Ми залучили двох юристів, які допомагали нам максимально об’єктивно сформулювати умови індикатора й врахувати усі безпекові ризики. Тому вся чутлива інформація виключена з критеріїв. Наприклад, публікуючи перелік усіх об’єктів нерухомого майна, можна не деталізувати інформацію про об’єкти, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки або інфраструктурні чи військові об’єкти», — роз’яснила аналітикиня програми Вікторія Онищенко.  

Також вона нагадала, що програма завжди відкрита до співпраці з міськими радами й готова консультувати їх і надавати персональні рекомендації з прикладами найкращих практик. Адже «Прозорі міста» працюють якраз для того, щоб місцева влада ставала сильнішою, більш спроможною, приймала ефективні рішення та несла відповідальність за свою роботу перед громадою. 

 

Проєкт реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) – провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії. Думки та погляди, висловлені експертами або організаціями в цьому проєкті/матеріалі/відео/курсі, не обов’язково відображають позицію EUACI, Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Данії.

Інші новини