14 червня 2021, в 11:45
Розвиваємо співпрацю з Львівським регуляторним хабом заради покращення економічної спроможності міст

Усунення бюрократичних перешкод для бізнесу та підвищення рівня підзвітності влади надає громадам реальні переваги: розвивається мале та середнє підприємництво, покращується бізнес-клімат, а також збільшується об’єм інвестицій, в тому числі, з боку міжнародних донорів

Щоб підвищити економічну спроможність міст, програма  Transparent cities/Прозорі міста у співпраці з Львівським регуляторним хабом розробили нові індикатори сфери «Інвестиції та економічний розвиток» в рамках оновлення методології підзвітності.  

Що змінилось? Рейтинг-2021 оцінюватиме:

  • чи міські ради на сайтах оприлюднюють експертні висновки до проектів регуляторних актів. Це, до слова, є вимогою закону. 
  • чи міські голови щорічно звітують про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами.
  • чи розподіляються ресурси на підтримку підприємництва на конкурсній основі. З попереднім анонсуванням, онлайн-трансляцією та із залученням громадськості до складу комісій. 

Детальніше із оновленною методологією підзвітності можна ознайомитись тут.    

Чому вказані зміни важливі?

За словами Олени Огороднік, керівниці програми Transparent cities/Прозорі міста, прозорі та підзвітні міста мають кращі шанси отримати додаткове джерело доходу – фінансову підтримку міжнародних донорів та кредиторів. І досвід міст-лідерів попереднього Рейтингу підзвітності – Маріуполя та Львова – це наочно демонструють.

“Введення додаткових індикаторів у методології підзвітності – це свого роду дороговказ для міськрад. Це практичні рекомендації, на що міста повинні звернути додаткову увагу та які механізми запровадити, щоб потенційний інвестор обрав для реалізації проєкту саме їхню громаду”, - підкреслює Олена Огороднік. 

В свою чергу Тарас Хавунка, керівник Львівського регуляторного хабу, звертає увагу, місцевий економічний розвиток необхідно починати саме з розробки адекватних і зрозумілих "правил гри" для підприємництва. 

«Саме сприятливе регуляторне середовище здатне зробити громади привабливими для інвестицій, наповнити їх бюджети та стимулювати місцевих жителів і бізнес активніше вирішувати власні проблеми”, – резюмує Тарас Хавунка. 

Ми віримо, що якісна взаємодія профільних кваліфікованих організацій дасть реальні результати, які відчує як бізнес, так і жителі міст. 

Інші новини