05 травня 2020, в 21:00
Що робити, аби важливі рішення влади не пройшли повз вас?

Карантин, введений через пандемію коронавірусу, триває. Міські ради продовжують працювати у майже звичному режимі. А от жителі міст все ж мають обмежені можливості для контролю влади. Як містянам залишатися активними, щоб важливі рішення посадовців не проходили повз, та на що варто звертати особливу увагу?

  • Під час карантину громадськість не може бути присутньою на сесіях міської ради та засіданнях постійних комісій. Тому варто слідкувати за трансляцією засідань онлайн. \
  • Місцева влада має оновлювати офіційні сайти. Так громадяни можуть перевіряти, чи своєчасно оприлюднюють проєкти рішень та рішення міської ради. Крім того, варто контролювати опубліковані протоколи засідань виконавчого комітету та профільних комісій. Так вам буде зрозуміло, які питання обговорювали на засіданні та які рішення ухвалили. Наприклад, чи посадовці дотрималися процедури, коли вирішили виділити ту чи іншу земельну ділянку в межах міста. Окрім того, завдяки результатам поіменного голосування ви знатимете позицію депутата щодо питання, яке вас турбує. Ця інформація є цінною, бо ви побачите, чи виконує депутат обіцянки виборчої кампанії, і чи не розходяться його слова з діями.
  • Через пандемію коронавірусу міські ради були вимушені переглянути свої бюджети. І тут криються дуже високі корупційні ризики. Жителям важливо контролювати всі бюджетні зміни та переспрямування. Рішення щодо змін до бюджету міська рада зобов’язана публікувати на своєму офіційному сайті.
  • Також варто контролювати закупівлі міської ради та її КП. Це просто зробити на порталі DOZORRO. Очевидно, що в умовах карантину й небаченої потреби у медичному обладнанні та засобах захисту, ця сфера містить чи не найбільше корупційних ризиків. Наприклад, нещодавно колеги з DOZORRO ділилися закупівельною історією з Одеси. Там підприємиці-готельєрці вдалося заробити на публічних закупівлях COVID-19 понад 3 млн грн. (//bit.ly/35AU9sc).

 

 

Інші новини