20 грудня 2019, в 22:00
Що заважає міським радам ставати відкритішими

Ми бачимо, як міста активно змінюються, до них приходять інвестиції, покращується інфраструктура, мешканці стають більш задоволені міськими сервісами.
Але міським радам щось постійно заважає рухатися уверх у Рейтингу прозорості міст. І часто це щось - це привиди минулого. Бо багато міських чиновників досі не можуть відмовитися від старих звичок.

Під час роботи над Рейтингом прозорості міст 2019 наші аналітики знайшли кілька перепон, які притаманні роботі більшості міськрад.

1. Бюрократія.

Коли ми надсилали опитувальники міськрадам, попросили надати відповідь електронною поштою задля економії часу та ресурсів. Та відповідь від Харківської міської ради ми отримали тільки в паперовому варіанті, ще й на 80 аркушах.

2. Формалізм. 
Часто чиновники формально виконують вимоги законодавства оприлюднюючи документи, інформацію з яких неможливо використати. Часто це генплани міст, накреслені ще в 70х роках, затерті та не читабельні, як от цей //bit.ly/2Ze1wmy . 

3. Неприйняття інновацій. 
Багато міських рад досі публікують на сайтах рукописні протоколи засідань міської ради та комісії. Наприклад, //bit.ly/35JyvS7 . Найбільше дивує те, що протокол в електронному вигляді значно легше та швидше генерувати та публікувати. Але здається, не всі про це знають.

А ми тим часом хочемо нагадати, що наше оцінювання прозорості міст вже на фінішній прямій. 
Зовсім скоро ми почнемо роботу над формуванням рейтингу. Попереду - чимало інформації про зради та перемоги міських рад.
З нетерпінням чекаємо на результати, сподіваємось ви теж. 
 

Публікація підготовлена в рамках реалізації проєкту ПРООН "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.
Думки, висновки чи рекомендації належать авторам чи упорядникам видання та не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агентств ООН.

Інші новини