20 квітня 2023, в 16:22
Transparency International Ukraine створила інтерактивну мапу укриттів у 70 містах — за матеріалами дослідження

Аналітик програми "Прозорі міста" (Transparency International Ukraine) Богдан Балюк проаналізував, як міськради інформують мешканців про укриття. Інформація підготована на основі нового дослідження прозорості міських рад.

Так, з 70 досліджуваних міст 63 опублікували дані про укриття (станом на січень 2023 року), що є високим показником, але в умовах війни інформувати та оновлювати дані повинні всі міські ради.

Офіційних переліків укриттів не зафіксовано у містах: Ізмаїл, Жовті Води, Конотоп, Павлоград, Горішні Плавні, Кременчук, Полтава. Але таку інформацію могли публікувати й інші органи влади — обласні військові адміністрації або регіональні управління ДСНС. У деяких випадках міські ради опублікували інформацію лише у 2023 році, що не входило до періоду аналізу. Детальну інтерактивну карту з інформацію по всіх досліджуваних містах можна знайти за посиланням.

 

Зразковими у матеріалі відзначено Чернівецьку, Кам'янець-Подільську, Тернопільську та Черкаську міські ради. Ці муніципалітети не просто опублікували переліки укриттів, але й нанесли їх на Google Maps. А це дозволяє визначити яке укриття найближче, час його роботи, від якого типу ураження захищає, чи є безперешкодний доступ до нього. Так, у Кам'янці-Подільському карту переглянули майже 700 тисяч разів, хоча населення міста становить близько 100 тисяч осіб. А Тернопільська міськрада створила мапу з укриттями й інтегрувала її у спеціальний додаток «Е-Тернопіль». 

Лише 49 міськрад з 70 забезпечували оновлення цих даних не рідше ніж раз на 6 місяців. Оновлення цих даних важливе, адже з мапи потрібно регулярно видаляти неактуальну інформацію, сповіщати про нові укриття, актуалізувати інформацію щодо балансоутримувачів. А також використовувати якомога більше джерел оприлюднення інформації — сайт міської ради, міські застосунки, офіційні сторінки міста в соцмережах, геопортал.

Інформація про укриття — критично важлива для населення під час війни. Вона не просто корисна для мешканців міст, а й рятує їхні життя під час обстрілів. Саме тому ми закликаємо муніципалітети приділити цьому питанню вдосталь уваги і належно інформувати містян про укриття!

Інші новини