20 липня 2020, в 21:00
Трускавець. Оцінка прозорості міста поза рейтингом

Трускавець. Місто-курорт, місто мінеральних вод, неймовірної краси краєвидів, та не дуже відкритої влади.
Трускавець не входить до нашого рейтингу прозорості, але ми оцінили відкритість його влади за запитом місцевих жителів.
За результатами оцінки місто отримало всього 20,8 бала зі 100 можливих та потрапляє до групи переважно непрозорих міст. І, якби місто входило до нашого рейтингу, такий показник дозволив би йому претендувати лише на місце в останній десятці.

Трускавець не набрав жодного балу у сферах закупівель,освіти, житлової політики, соціальних послуг та комунального майна. А це означає, що діяльність влади у цих напрямках є непрозорою.

Найбільш прозорими ж у місті виявилися сфери доступу та участі й землекористування та будівельної політики. Але, і в них місту вдалося отримати всього 40 - 50% можливих балів.

Як місцева влада може змінити ситуацію? Почати можна із наступних кроків:

  • Запровадити систему електронної реєстрації заяв на отримання житла та оприлюднити відомості про житлові приміщення у власності громади.
  • Використовувати офіційний інтернет-ресурс з питань закупівель, на якому можна ознайомитись зі скаргами, пропозиціями та зверненнями.
  • Запровадити електронну форму відкритого розподілу дітей у дошкільні навчальні заклади та електронну реєстрацію в комунальні заклади освіти.
  • Використовувати систему електронних аукціонів для оренди комунального майна та оприлюднювати перелік всіх об’єктів нерухомого майна.
  • Оприлюднити на офіційному вебсайті або іншому спеціальному вебсайті інформацію про міські установи соціальної допомоги. Створити онлайн форму подання заяви на отримання місця або послуги  в міських установах соціальної допомоги. 
  • Рекомендуємо запозичувати досвід інших міст. Знайти приклади належного втілення практик муніципальної прозорості ви можете у збірнику за посиланням: //bit.ly/best_transparency_practices.

Сподіваємося, що місцева влада дослухається до наших рекомендацій та підвищуватиме свою прозорість, а місцеві жителі контролюватимуть ці зміни.

Інші новини