26 січня 2023, в 12:00
Українські міста публікують лише 25% наборів відкритих даних – результати дослідження

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) дослідила публікацію відкритих даних в умовах війни. Участь у нашому дослідженні взяли 18 обласних центрів.

Середній показник стану публікації даних за усіма містами є низьким та становить 25,1%. Разом міста повинні були опублікувати 1 026 обов’язкових наборів. Натомість опублікували лише 258 наборів. 

Лише 4 з 18 міст розмістили понад 20 наборів даних з 57 обов’язкових. Найбільше – Тернопіль. Місто оприлюднило 32 з можливих 57 наборів, що становить 56,1 % виконання. Окрім того, у першій четвірці Ужгород, Вінниця та Луцьк.

“Воєнний стан — не причина “відкладати на потім” прозорість та підзвітність усюди. Місцевій владі важливо знаходити ресурси та можливості у забезпеченні цих принципів на довоєнному рівні там, де це можливо. Ми розуміємо, що частина даних не підлягає публікації та не може бути оприлюднена в період воєнного стану. Проте, переконані, що ОМС варто спрямувати свої зусилля на забезпечення відкритості тих даних, які стали актуальними в період війни та можуть бути опубліковані”, – зазначає керівниця Програми «Transparent cities/Прозорі міста» Олена Огороднік. 

У більшості міст вигода від публікації залишається заблокованою.

Зараз людям критично важливо знати, де знаходяться укриття. Однак не усі місцеві службовці змогли централізовано зібрати та оприлюднити таку інформацію. Дані про розташування захисних споруд цивільного захисту оприлюднили лише 9 міських рад (Житомир, Івано-Франківськ, Одеса, Рівне, Суми, Ужгород, Хмельницький, Чернівці, Чернігів). 

Наголошуємо, що неаргументоване обмеження доступу чи закриття сторінок розпорядників інформації — це не про захист даних, а про порушення законодавства. А також, щоб оцінити потенційну шкоду від публікації – радимо проводити трискладовий тест, передбачений українським законодавством.

Більше читайте у нашому дослідженні "Відкриті дані міст України в умовах війни: актуальний стан, виклики, перспективи"

Інші новини