24 лютого 2024, в 10:00
Як міста допомагають країні вистояти?

Минуло  два  роки від початку повномасштабного вторгнення, коли закінчилося мирне життя для усіх українців і почалась боротьба нашої держави за існування.

Та міста не тільки вистояли, але й успішно протистоять ворогу, розвиваються й активно реагують на виклики війни новими ініціативами.

Ми підібрали приклади того, які рішення запроваджували міста у сфері безпеки, економіки, медицини, що зробили для підтримки ветеранів, переселенців та містян в такий непростий для нашої країни час. 

 

Модульні укриття встановлюють на зупинках громадського транспорту та місцях скупчення людей, де неможливо побудувати підземне сховище. Вони складаються з модулів, за допомогою яких можна створити укриття різних розмірів, місткістю до кількох десятків людей. Модульні укриття можуть захистити  від уламків та вибухової хвилі, однак вони не допоможуть при прямому попаданні.  

Пілотний проєкт «Закрите небо» створювався з метою  повністю закрити небо над обраним містом від БПЛА у межах певного радіуса. Антидронова система, яка  виявляє та знешкоджує дрони, складається з рушниці з антенами і наплічника з електронікою. Центр управління дозволяє відстежувати безпілотники у режимі реального часу. Така система виявляє 100% дронів у радіусі досяжності радарів, а ефективність збиття — майже 80%. 

«Клас безпеки» — це всеукраїнський проєкт, який створили задля формування в учнів навичок надання домедичної допомоги, вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту,  ознайомлення з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Зазвичай такі класи облаштовані різними зонами, які на практиці допомагають дітям в освоєнні та закріпленні теоретичного матеріалу.

 

Ветеранські хаби та центри ветеранського простору – це місця куди ветерани можуть звертатися з будь-якими проблемами або просто проводити час. У центрах ветеранського розвитку вони отримують безплатну психологічну допомогу, юридичну консультацію і допомогу у працевлаштуванні. Основна мета цих закладів –  реінтегрувати ветеранів у суспільство, допомогти їм повернутися до цивільного життя.

 

Хаби чи інтеграційні простори відкрили для людей, які виїхали із зони активних бойових дій або тимчасово не підконтрольних територій. Там вони отримують безоплатні консультації соціальних працівників, психологів та юристів. 

Прихистки для переселенців похилого віку  орієнтовані на проживання одиноких люди від 60 років. Тут їх забезпечують усім необхідним для комфортного перебування безплатно. Також надають безплатну психологічну підтримку та консультативну медичну допомогу.

Модульні містечка покликані розв’язати житлові проблеми переселенців з окупованих територій, територій де ведуться бойові дії чи людей які втратили власне житло. Зазвичай вони складаються з окремих модульних конструкцій-будинків, які обладнані необхідними для проживання меблями та технікою. На території містечок також розташовані місця для відпочинку, спортивні та дитячі майданчики. 

 

У центрах реабілітації для військових передбачене лікування опорно-рухового апарату, психологічна підтримка, соціальна адаптація військових та всебічна підтримка у поверненні їх до цивільного життя.

У центрах психосоціальної підтримки обслуговують в першу чергу військових, їхні сім’ї, родини загиблих, поранених, полонених, а також переселенців та біженців. У багатьох містах в таких центрах також звертають особливу увагу на допомогу дітям. Для них проводять заняття з  творчості, активні ігри та сімейні заходи, спрямовані на покращення взаємодії між всіма членами родини. Зазвичай  мета таких центрів – покращити психічне здоров’я  постраждалого населення. У центрах працюють волонтери та психологи, які допомагають людям подолати стрес, зняти емоційну напругу та відновити почуття безпеки.

Центри для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства або  простори для жінок і дітей  стали ще одним безпечним та комфортним місцем, де містяни можуть отримати необхідну підтримку у складний період життя. Необхідність таких центрів зумовлена тим, що  під час війни жінки та дівчата України стали вразливішими до проявів гендерно зумовленого насильства і часто не знають, як отримати доступ до спеціалізованих послуг у подібних ситуаціях. Там жінки отримують медичну, соціальну, психологічну  допомогу та правові консультації.  

 

Центри підтримки підприємців створені задля сприяння розвитку підприємництва, щоб бізнес виходив на нові обсяги, знаходив партнерів та встановлював необхідні зв’язки. Місцеві підприємці та всі, хто тільки починають власну справу, можуть отримувати безоплатні консультації щодо розвитку бізнесу та юридичних питань, а також проходити фахові навчання.

Центр для релокованого бізнесу у Львові – тимчасова споруда загальною площею 450 метрів квадратних.  Там на пільгових умовах можуть розмістити свої виробництва підприємства, які були перевезені через війну та займаються виготовленням деталей і механізмів для протезів.

Підприємницькі та кар’єрні хаби для жінок спрямовані на розвиток професійного потенціалу та фінансової спроможності жительок міста. Там допомагають жінкам відкрити власну справу, проводять навчання та консультації.

 

«Прозорі міста»  теж не залишилася осторонь і в перші місяці повномасштабного вторгнення створили «Emergency Fund» для того, щоб допомагати містам. Ми реагували на запити від них і надавали необхідну техніку та спецзасоби.

Завдяки отриманій техніці в містах:

  • облаштовували пункти обігріву;
  • відновили роботу органів місцевого самоврядування  
  • відкрили хаби та центри підтримки переміщених осіб.

Інші новини