13 вересня 2020, в 21:00
Як оцінюватиметься прозорість влади українських міст у 2020-му?

Команда програми “Transparent cities/Прозорі міста” презентує оновлену методологію рейтингування прозорості міст-2020. 

У Рейтингу прозорості міст-2020 традиційно оцінюватимуться 14 сфер діяльності міських рад. Це “Інформація про роботу органу місцевого самоврядування”, “Доступ та участь”, “Закупівлі”, “Житлова політика”, “Бюджетний процес”, “Фінансова та матеріальна допомога, гранти”, “Соціальні послуги”, “Кадрові питання”, “Антикорупційна політика та професійна етика”, “Землекористування та будівельна політика”, “Комунальні підприємства”, “Комунальне майно”, “Освіта” та “Інвестиції та економічний розвиток”. Показників, за якими міста зможуть отримати максимальні 100 балів, буде 86.

Що саме змінилося в методології 2020 року?

  1. Індикатори актуалізовано відповідно до змін у законодавстві.
    Наприклад, згідно з новою редакцією Закону України «Про публічні закупівлі», з 19 квітня 2020 року розпорядники коштів мають оприлюднювати звіти про закупівлі на суму від 1 копійки в електронній системі торгівлі Prozorro.Продажі. Поетапно набувають чинності зміни до Закону України «Про оренду державного і комунального майна», які вимагають, зокрема, оприлюднення списків потенційних об’єктів оренди в системі Prozorro.Продажі та на вебсайтах орендодавців. Такі зміни до законодавства ми врахували у відповідних сферах оцінювання.
  2. Об'єднано або вилучено індикатори, які дублювалися.
    Ми оптимізували ті показники, які доповнювали один одного.
  3. Переглянуто вагу деяких індикаторів.
    Ми ретельно переглянули методологію, щоб актуалізувати вагу кожного індикатора. Більшість індикаторів методології оцінюються в 1 бал, але втілення деяких рекомендацій вимагає значно більше зусиль: наприклад, ухвалення нормативно-правового акта, розробку власного технологічного рішення, часові чи фінансові ресурси. Такі індикатори належать до категорії складних та оцінюються у 2 бали.
  4. Додано нові індикатори у співпраці з НАЗК.
    Результатом співпраці з представниками Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) стала розробка нових індикаторів, покликаних виявляти можливі порушення в організації роботи з питань запобігання та виявлення корупції в органах місцевого самоврядування. Сферу «Професійна етика та конфлікт інтересів» було перейменовано на «Антикорупційна політика та професійна етика» у зв’язку з її змістовним доповненням.
  5. Враховано рекомендації представників органів місцевого самоврядування, профільних громадських організацій, активних мешканців.


Більш детально зі змінами можна ознайомитися в Методології рейтингування прозорості міст-2020.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки проєкту «Онлайн-платформа «Прозорі міста» для взаємодії громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування для кращої підзвітності та належного врядування», який фінансується ЄС. ЇЇ зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

 

Інші новини