12 липня 2023, в 14:32
Як правильно деколонізувати міста — «Прозорі міста» презентували покрокову інструкцію

Програма Transparency International Ukraine «Прозорі міста» розробила спеціальний посібник з очищення публічного простору українських міст від російських і радянських топонімів для місцевої влади та громадян. Цей документ має на меті допомогти органам місцевого самоврядування та громадськості під час перейменування вулиць, площ, мостів, парків та інших топонімів. 

Повномасштабна війна росії сформувала запит суспільства на розірвання будь-яких зв’язків з агресором. Такі прагнення українців демонструють останні соціологічні опитування  — 59% підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з рф, срср чи російською імперією. 

Експерти програми «Прозорі міста» в межах згаданого посібника зібрали усі матеріали щодо процесів перейменування та детально пояснили, як правильно здійснювати деколонізацію назв у наших містах. Окрему увагу програма приділила ролі громади у дерусифікації та надала шаблон петиції, з якою люди можуть звернутися до органів місцевої влади з проханням перейменувати той чи інший топонім.

Посібник складається з п'яти розділів:

  • законодавча база,
  • роль органів місцевого самоврядування у процесах деколонізації,
  • роль мешканців у процесі деколонізації,
  • актуальні статистичні дані,
  • поширені питання та відповіді.

 

Команда «Прозорих міст» майже рік досліджує процес перейменування в українських містах. Свіжі дані, наведені в матеріалі, доводять, що українські міста продовжують відмовлятися від топонімів, пов’язаних з росією або срср. Так, за перші шість місяців 2023 року 22 міські ради перейменували 959 топонімів.

Навіщо перейменовувати топоніми зараз, коли в країні війна? росія використовує топоніми як інструмент у просуванні своїх імперських цілей і з метою маркування території як частини «русского міра». Нині наша держава виборює у ворога власну незалежність і території, і це точно не для того, щоб наші вулиці містили культурний код окупантів.

Тож там, де це можливо, варто дерусифікувати спільний простір та надати нашим топонімам назви, що пов'язані з нашою історією та культурою. А програма «Прозорі міста» допомагає зробити цей процес прозорим та демократичним.

Інші новини