16 листопада 2021, в 11:25
Залучення громадян: нові дані

Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) оприлюднила нові дані національного опитування про громадське залучення, проведене влітку 2021 року. Опитування включає різноманітні запитання від залучення до вирішення проблем у своїй громаді до ставлень до корупції.

В контексті питань підвищення прозорості й підзвітності міст цікавими виявилися такі показники:

  • Українці більш охоче долучаються до розв’язання проблем у своїй громаді, аніж до вирішення загальнонаціональних питань.
    За останній рік кожна/-ен десята/-ий взяла/-в участь у створенні будинкового, вуличного чи квартального комітету або брала/-в участь у його роботі. 6% українців повідомляли про інфраструктурні проблеми до місцевих органів влади особисто або телефоном або відвідували громадські слухання. Найрідше громадяни долучалися до обговорення законопроєктів на державному чи місцевому рівні (1%).
  • Успіх реформ громадяни пов’язують перш за все з економічним поступом країни.
    Серед найважливіших проблем для їх родин, українці називають бідність (47%), доступ до медичних послуг (36%) та безробіття (34%). При цьому основними ознаками незворотності позитивних змін респонденти вказують збільшення достатку їх родини (55%), зростання економіки (49%), а також можливість отримувати якісні послуги від держави (41%).
  • Українці непослідовні у своєму ставленні до корупції.
    50% опитаних вважають, що корупція є найважливішою проблемою для України. Хоча абсолютна більшість (91%) переконані, що корумпованих чиновників потрібно усунути з посади, 66% респондентів вважають, що, якщо можна розв’язати проблему з державним службовцем за допомогою винагороди, більшість українців спробують цим скористатися. 65% погоджуються, що кожен, хто пропонує хабар, повинен нести таку ж відповідальність, як і той, хто його бере. Водночас половина респондентів вважають, що без хабаря не отримає медичної допомоги чи вищої освіти. Звернення до правоохоронців, щоб повідомити про випадки корупції (1%), або відкриті повідомляли про них у ЗМІ чи через анонімні публікації онлайн (1%) є радше винятком з правила, ніж закономірностями.
  • Українці загалом обізнані зі своїми правами та структурою гілок влади, однак плутаються у питаннях оподаткування та місцевого врядування.
    Лише 25% правильно назвали місцеві органи виконавчої влади (обласні, районні та місцеві адміністрації). Чверть (24%) вважають, що виконавча влада зосереджена в руках обласних, районних та місцевих рад. Ще 24% вважають, що і ради, і адміністрації є місцевою виконавчою владою. Труднощі викликають питання про організацію мирних зібрань — 62% вказали, що для того, щоб провести мирну акцію, необхідно отримати дозвіл місцевої влади.

Детальніше про результати опитування читайте за посиланням.

Опитування щодо громадського залучення проводиться Програмою «Долучайся!» USAID/ENGAGE два рази на рік з 2018 року, та досліджує обізнаність щодо громадянського залучення та участі, ставлення до громадського суспільства, а також сприйняття процесу реформ та участь у ньому. В останній хвилі опитування ми також поставили українцям питання про рівень їхньої громадянської освіти та готовності фінансово підтримувати благодійні організації чи організації громадянського суспільства.

Інші новини