04 липня 2017, в 21:00
Запоріжжя стане прозорішим, коли влада співпрацюватиме з громадськістю

Запоріжжя демонструє відносну прозорість сфери інформації про роботу органів місцевої влади, а також закупівель. Утім місто є абсолютно закритим стосовно соціальних послуг і комунального майна. Такі результати дозволили Запоріжжю посісти 64 місце у рейтингу прозорості сотні міст України і отримати 26 балів зі 100 можливих. Дослідження було проведене українським представництвом глобального руху Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти. Топ-міст вибудували за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

У цілому 26 балів для обласного центру є вкрай небажаним показником. Адже головне місто області повинне задавати тон. Та брати приклад із прозорості у Запоріжжя поки зарано.

Найзакритішою у Запоріжжі виявилася сфера соціальних послуг – 0 балів. У відкритих джерелах немає навіть переліку установ соціальної допомоги, вже не кажучи про надання цими органами електронних послуг та звітування про надану допомогу. Також залишають бажати кращого сфера житлової політики, комунального майна, професійної етики та конфлікту інтересів. Всі вони отримали менше 1 балу.

Найкраща ситуація у місті спостерігається у сфері інформації про роботу органів місцевої влади (4,9 балів), бюджетуванні та контрактах, у закупівлях (3,8 балів), а також у сфері доступу та участі (2,5 бали). Але над прозорістю цих сфер всеодно потрібно ще працювати.

«Проблема Запоріжжя в тому, що міська влада тут воліє дистанційно спілкуватися з громадськістю. Пасивний доступ до публічної інформації нібито покращили. А при цьому влада демонструє повне небажання до співпраці з громадськістю. Вирішення всіх важливих питань відбуваються без участі незалежних громадських активістів», – каже голова правління ГО «Народний Захист» Наталія Заболотна.

За словами керівниці проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерини Цибенко, у рейтинг 100 найбільших міст увійшли чотири міста із Запорізької області: Запоріжжя, Мелітополь, Енергодар, Бердянськ. «На жаль, обласний центр набрав меншу кількість балів, ніж 3 міста районного значення. Всі вони в чомусь виявилися кращими за Запоріжжя. Наприклад, у Бердянська дуже зручний для користувачів сайт, і на ньому легко знайти всю потрібну інформацію. В Енергодара добре розвинена сфера закупівель, а в Мелітополя – освіта», – зазначає представниця ТІ Україна.

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Запоріжжя, а також надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади, разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції.

Команда проекту висловлює вдячність партнерству «За прозорі місцеві бюджети» за участь в підготовці рейтингу прозорості. Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.

Інші новини