26 травня 2022, в 12:04
Побратими українських міст в росії та Білорусі — хто вже відмовився від них?

Українські міста донедавна мали в побратимах та партнерах муніципалітети країн, які ведуть повномасштабну війну проти нашої країни.

Чому так не має бути? Ізоляція росії у відповідь на її криваву військову агресію проти незалежної країни має бути тотальною і всеохопною. Побратимські відносини — ще одна сфера, де росії з її кровожерливими містами не місце.

Програма «Прозорі міста/Transparent cities» проаналізувала, хто “братався” з містами країни-агресора та її мовчазної сусідки та сконтактувала з цими міськрадами для пришвидшення розірвання цих відносин. Спойлер: маємо хороші новини :)

Важливо! Дані про побратимства — станом на 2 травня. Нижче ми розповімо про те, які міста вже відмовились від цих зв'язків і хто вже “в процесі”. Для аналізу ми взяли 100 найбільших міст України з Рейтингу прозорості 2021 й перевірили офіційні вебсайти міських рад та ЗМІ.

Міста-побратими чи поріднені міста — це два міста різних країн, між якими укладено угоди про дружбу та співробітництво з метою обміну досвідом у галузі економіки, культури, освіти, спорту, туризму, ведення міського господарства тощо. Очевидно, що ніякого досвіду з росії та Білорусі Україні не потрібно.

Загалом 25 українських міст мають чи мали партнерські чи побратимські стосунки з російськими чи білоруськими містами. 41 українське місто не мало таких зв'язків з російськими та білоруськими містами.

Для 31 українського міста не вдалося знайти інформацію про міста-побратими чи міста-партнери, адже вона або відсутня на офіційному вебсайті ради чи у ЗМІ (21 місто), або офіційні вебсайти міських рад не працюють (10 міст). Для Маріуполя та Самбору, не вдалося знайти інших джерел інформації, окрім української версії Вікіпедії.

росія

11 міст рф станом на 2 травня перебували у статусі партнерів чи побратимів для міст України. Це барнаул, єйськ, железногорськ, курськ, москва, новосибірськ, ноябрьск, петербург та серпухов, салехард.

Також співпрацює з управою району лефортово (москва) Ізмаїльська міська рада. По 3 зв'язки з російськими містами мав Харків (москва, новосибірськ та петербург), а також Маріуполь (єйськ, желєзногорськ та барнаул).

Білорусь

15 білоруських міст і 5 районів міст (так, є й такі формати побратимства): борисовський, браславський, мозирський, пуховицький та слуцький були/є побратимами українських міст.

Серед білоруських міст найчастіше (по 2 випадки зв’язків) зустрічається побратимство з Барановичами (звідки дуже часто злітають російські винищувачі), Брестом, Гомелем, Гродно, Мозирем (куди часто везуть трупи російських військових) та Пінськом.

По 2 зв'язки з білоруськими містами та районами мали Мелітополь (Борисовський та Пуховицький райони), Тернопіль (Гродно та Пінськ), Черкаси (Орша та Мозирський район) та Ковель (Пінськ та Щучин).

Областями-рекордсменками за загальною кількістю побратимств з містами рф та Білоруссю є Київська та Волинська: Біла Церква, Боярка, Бровари, Ірпінь та Ковель, Луцьк, Нововолинськ досі “товаришують” з білоруськими містами.

Хто вже позбувся побратимства російських та білоруських міст

Ми звернулися до міських рад міст, що досі мали статус побратима рф або Білорусі з проханням активізувати процес розірвання цих відносин. Станом на 25 травня маємо такі результати:

  • Ізмаїльська міська рада розірвала побратимство з курськом та районом лефортово,
  • Нововолинська міська рада розірвала побратимство з білоруським містом Барановичі,
  • Кам'янець-Подільська міська рада розірвала побратимство з білоруським Полоцьком,
  • Білоцерківська міська рада розірвала договір про співробітництво з білоруським Борисовом,
  • Боярська міська рада вже припинила співпрацю з білоруським Несвіжем,
  • Коростенська міська рада припинила співпрацю з салехардом, ноябрьском та Мозирем,
  • Ірпінська міська рада винесе питання про розірвання з білоруським Молодечно на найближчу сесію,
  • Олександрійська міська рада також підготувала проєкт денонсації (розриву) відносин з білоруським Мозирем, який розгляне на найближчій сесії,
  • Чернігівська міська рада на найближчій сесії розгляне питання про розрив партнерських відносин із Гомелем,
  • Кам’янська міська рада “в процесі” розірвання співробітництва з Бобруйськом.

Від решти міст станом на цю дату ми не отримали відповіді, але чекатимемо на новини розірвання їхніх побратимств якнайшвидше.

До речі, раніше Кривий Ріг розірвав побратимські стосунки з Жодіно, Харків — з бєлгородом, москвою, нижнім новгородом, новосибірськом та санкт-петербургом, Миргород – з Речицею та Смолевичами, Бровари — зі Слуцьким районом Білорусі, а Івано-Франківськ — з Брестом.

У процесі розірвання побратимських відносин із Мінськом перебуває і Київ. Відповідний проєкт зареєстрували депутати фракції “Голос” у Київраді.

Вітаємо свідомі рішення міст позбутися росії та Білорусі з переліку партнерів та побратимів. Не зупиняймось ;)

Закликаємо українські міста активніше відмовлятися від побратимства та партнерства з містами у росії та Білорусі!

Допомогти нашим містам позбутися цього ганебного статусу можуть усі охочі: звертайтеся до влади, пишіть петиції, залучіть громадські організації та активістів вашого міста. Разом ми здихаємося цього непотребу з нашої країни!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про світові побратимства 5 найбільших російських міст та мінська, а також допомогу закордонних побратимів для України.

----------------------------------------------------------------------------------

ОНОВЛЕННЯ станом на 27.06.2022

Ще 5 українських муніципалітетів — Ковель, Луцьк, Миколаїв, Полтава, Чернігів офіційно зупинили співпрацю з Пінськом, Брестом, Мигильовом, Браславським районом, Барановичами та Гомелем відповідно. 

Водночас 4 міста, які анонсували розірвання відносин з білоруськими містами: Олександрія, Кам’янське та Ірпінь ще не встигли проголосувати за відповідні рішення. Очікуємо, що це відбудеться на найближчих засіданнях міських рад!

Окрім того, Житомир та Ковель повідомили, що, хоч Гомель і Щучин були серед партнерів та побратимів на сайтах рад, але офіційних угоди з ними ніколи не підписували і будь-яка співпраця також зупинена. Не вдалося знайти у ЗМІ чи на офіційних вебсайтах  інформацію про розірвання дружніх відносин з містами рф та Білорусі для 7 українських муніципалітетів. З них Маріуполь, Мелітополь, Сєвєродонецьк, Херсон, перебувають в окупації або в зоні активних бойових дій, і не можуть зараз цього зробити. 

Ми закликаємо решту міст — Тернопіль, Черкаси та Шостку припинити співпрацю зі своїми білоруськими партнерами та побратимами!