12 квітня 2021, в 11:22
Адвокатуємо зміни. Платформа “Громадський Контроль” та програма «Прозорі міста» провели зустріч з 11 міськрадами

8 квітня ГО “Платформа “Громадський Контроль” та команда програми «Прозорі міста» провели онлайн-зустріч з представниками міських рад.

Основна ціль заходу – ознайомити представників місцевої влади із результатами Рейтингів прозорості та підзвітності міст-2020, а також представити можливості онлайн-платформи Transparent cities як унікального майданчика для діалогу між владою та громадським сектором.

В заході взяли участь представники 11 міських рад, зокрема, Бахмута, Краматорська, Костянтинівки, Маріуполя, Нікополя, Кременчука, Одеси, Мелітополя, Бердянська, Слов’янська, а також Покрова.

Організатори розповіли про основні підходи в оцінці прозорості та підзвітності міст, а також детально зупинилися на найбільш проблемних для муніципалітетів показниках по підзвітності, наприклад, в сфері «Доступ та участь», яка вимірює фактичну доступність органів місцевого самоврядування для жителів громад.

Окрема розмова була присвячена перевагам, які надає платформа Transparent cities для реагування місцевої влади на запити та відгуки від громадських організацій та жителів міст. Представники міськрад можуть створювати на платформі особисті кабінети і оперативно комунікувати із мешканцями стосовно нагальних проблем міста. Активність муніципалітетів на платформі також впливає на загальний бал міст в Рейтингу підзвітності.    

Нагадаємо, що Рейтинг підзвітності 50 міст України презентувався в цьому році вперше. Оцінювання відбувалося в рамках 14 сфер по 47 індикаторах. Детальніше із результатами Рейтингів можна ознайомитись тут

Середній показник підзвітності міст склад всього 12,5 бала зі 100, а це означає, що відкритість місцевої влади у багатьох аспектах залишається «фасадною», а звітування міськради перед громадою – мінімальним.

Аналіз недоліків роботи міських рад відповідно до методології підзвітності, врахування місцевою владою рекомендацій програми «Прозорі міста», а також активне використання онлайн-платформи сприятиме підвищенню рівня підзвітності українських міст. 

Інші новини