07 квітня 2021, в 08:54
Маріуполь: за рахунок чого місту вдалося вийти в лідери по прозорості та піздзвітності?

Маріуполь за результатами 2020 року став найпрозорішим та найпідзвітнішим містом України.

У Рейтингу прозорості Маріуполь набрав 86,6 бала. Вперше в історії рейтингування місто перетнуло позначку в 80 балів і отримало статус «прозорого». Нагадаємо, що за результатами 2017 року Маріуполь займав лише 57 сходинку із 100 та мав за плечима скромні 28,1 бала.

Порівняно з попереднім роком місто піднялося на три позиції та підвищило показник прозорості на 12 балів.

По підзвітності у міста ситуація навіть і близько не така райдужна – Маріуполь отримав лише 32 бали зі 100, однак зумів майже на третину обігнати Львів. 

За рахунок чого місту вдалося вийти в лідери рейтингів? 10 цікавих фактів

  1. В рейтингу прозорості місто отримало максимальні 100 балів у п’яти сферах – «Антикорупційна політика та професійна етика», «Житлова політика», «Закупівлі», «Кадрові питання» та «Освіта». Причому перші дві сфери повністю виконуються і в підзвітності.
  2. Маріуполь став єдиним містом України, яке публікує всі дані про передачу службового житла. Зокрема, оприлюднюється інформація про житло, що виведене зі статусу службового, а також публікуються дані про приватизацію такого житла.
  3. В освітній сфері місто запровадило онлайн чергу для реєстрації дітей до закладів позашкільної освіти.
  4. Місто одне з небагатьох оприлюднює інтерактивні карти зовнішньої реклами й комплексні схеми тимчасових споруд.
  5. Маріуполь розробив електронні інструменти для подання й відстежування заяв на послуги у соціальних установах.
  6. Місто дає можливість громадськості брати участь у пленарних засіданнях міської ради та засіданнях постійних комісій.
  7. Маріуполь став одним з двох міст України, які мають спеціальні версії офіційних вебсайтів для людей із вадами зору.
  8. Місто дотримується основних вимог щодо публічного звітування представників місцевої влади стосовно виконання бюджету. Всі проєкти-переможці конкурсу громадського бюджету за 2019 рік були реалізовані.
  9. В сфері закупівель міськрада має зареєстрований кабінет на порталі Dozorro й відповідає принаймні на 80% відгуків і звернень, що надходить на цей портал.  
  10. Місто підключено до платформи Smart Business Challenge, яка містить покрокові інструкції для започаткування власної справи. Зі 100 міст рейтингу прозорості, цю умову виконують лише 28.

Незважаючи на всі перелічені вище досягнення, у Маріуполя все ще непочатий край роботи в напрямку підвищення реальної відкритості та підзвітності місцевої влади.

Відразу у шести сферах – «Кадрові питання», «Освіта», «Фінансова, матеріальна допомога та гранти», «Інвестицій та економічний розвиток», «Інформація про роботу органів місцевого самоврядування», «Соціальні послуги» –  місто отримало нуль балів.

Чи вдасться Маріуполю втримати лідерську позицію відразу в двох рейтингах та наскільки успішною буде робота над помилками дізнаємося через рік. 

Інші новини