15 червня 2021, в 14:49
Як громадськість Кременчука долучається до оцінки підзвітності міста

Розвиваємо співпрацю з громадським сектором. 11 червня ГО «Платформа Громадський контроль» спільно з  командою програми «Transparent cities/Прозорі міста» провели практичний тренінг для представників громадських організацій Кременчука, а також активних мешканців, які зацікавлені у розвитку власного міста.

Основна мета зустрічі – обговорити показники прозорості та підзвітності Кременчука, а також залучити громадські організації до оцінки підзвітності міста через онлайн-платформу Transparent cities.

Як зазначила Олена Огороднік, керівниця програми «Transparent cities/Прозорі міста», під час підготовки рейтингів команда аналітиків знаходиться на постійному контакті як з представниками міських рад, так і з громадським сектором.  

«Рейтинги прозорості та підзвітності не просто дозволяють оцінити поточну ситуацію із відкритістю та доступністю даних у містах. Їхні результати допомагають визначити подальший напрямок розвитку міста. І роль громадськості у цьому процесі дуже важлива. Адже без конструктивного діалогу влади і громади говорити про реальні зміни у містах вкрай важко», – продовжує Олена.

Про динаміку показників Кременчука у Рейтингу прозорості та перші результати у Рейтингу підзвітності розповіла аналітикиня програми Вікторія Онищенко.

У Рейтинг прозорості Кременчук за результатами 2020 року опинився на 20 сходинці (+15 позицій у порівнянні з минулим роком). По підзвітності місто на 18 позиції з 50. Із результатами Рейтингів можна ознайомитись за посиланням.

Вікторія звернула увагу на важливу роль активних мешканців у оцінці підзвітності, адже кожен підтверджений відгук громадськості на платформі Transparent cities впливає на показники міст у Рейтингу.  

«Ми пропонуємо практичні інструменти, якими можуть користуватися активні громадяни для покращення ситуації у своєму місті. Залишаючи коментар на платформі, громадськість сигналізує про проблеми у місті, а влада може оперативно зреагувати та виправити ситуацію. Така співпраця йде на користь всім, адже допомагає визначити саме ті сфери, зміни в яких є пріоритетними для громади», – стверджує Вікторія.

Як саме онлайн-платформа може бути корисною громадськості на практиці демонструвала Ксенія Нежива, координаторка проекту ГО  “Платформа Громадський контроль”. Ксенія також розповіла про оновлення методології оцінки підзвітності міст у 2021 році. Детальніше про нову методологію можна прочитати тут.   

Під час тренінгу активісти оцінювали роботу Кременчуцької міської ради в рамках таких сфер як «Освіта», «Інформація про роботу органів місцевого самоврядування», «Кадрові питання» тощо.

Окремим блоком стало обговорення учасниками нагальних проблем, з якими вони стикаються при взаємодії з місцевою владою, зокрема, з обмеженнями на участь у засіданнях міської ради та виконавчого комітету.

Слідкуйте за сторінкою програми в Facebook, щоб не прогавити анонс зустрічі з громадськістю у вашому місті.   

Тренінг відбувся в рамках проєкту «Transparent Cities: електронна платформа взаємодії̈ громадян та місцевої влади для забезпечення підзвітності та належного врядування», що реалізується Трансперенсі Інтернешнл Україна в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Інші новини