25 лютого 2020, в 22:00
Як містам вирватись з аутсайдерів Рейтингу прозорості?

Чи можуть міста кардинально змінити свої позиції у Рейтингу прозорості міст всього за один рік? Так. Цьогоріч два міста – Коломия та Покровськ, приклавши чимало зусиль, отримали найбільший приріст та перемістилися вгору рейтингу аж на 67 сходинок.

Що варто робити, аби повторити такий успіх? Ми зібрали для вас 5 порад на прикладі цих міст:

1. Підвищувати прозорість бюджетного процесу.

На офіційному сайті міськради Покровська для жителів доступна інформація про виконання міського бюджету за останні два роки та дані про розподіл видатків. Окрім цього у доступі є кошторис міськради та її органів за 2019 рік й регламент, в якому передбачено порядок проведення бюджетних слухань.

2. Розповідати більше про комунальні підприємства. 

На сайті Коломийської міської ради доступні біографії керівників комунальних підприємств та інформація про їхні фінансові винагороди. А більше про використання публічних коштів комунальними підприємствами міста можна дізнатися на Єдиному веб-порталі

3. Забезпечувати прозорість грантів та матеріальної допомоги. 

У Покровську прийнято положення для врегулювання потенційних конфліктів інтересів. Окрім того жителі міста можуть бути присутніми під час обговорення та прийняття рішень щодо фінансування фізичних, юридичних осіб та громадських організацій. А на офіційному сайті міської ради можна переглянути інформацію про прийняті рішення.

4. Розкривати інформацію сфері комунального майна. 

В Коломиї оприлюднено імена, адреси, електронні скриньки та телефони керівників органів, які займаються комунальним майном. Окрім того, віднедавна, оприлюднено структуру цих органів.

5. Розвивати інвестування та звітувати про економічний розвиток. 

Міські ради Коломиї та Покровська активно підвищували прозорість у цій сфері. У містах запрацювали програми підтримки та розвитку підприємництва, а на офіційних сайтах з’явилася інформація про інвестиційні об’єкти, дані про співпрацю з міжнародними проєктами та організаціями. Також у публічному доступі є індикатори ефективності виконання стратегії міста.

Детальніше про Покровськ: //bit.ly/2TfCJvA
Детальніше про Коломию: //bit.ly/38YwVxg

 

Публікація підготовлена в рамках реалізації проєкту ПРООН "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.
Думки, висновки чи рекомендації належать авторам чи упорядникам видання та не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агентств ООН.

Інші новини