24 травня 2021, в 13:25
Як місту піднятися з останніх сходинок Рейтингів. Практичні поради Новомосковську

Бажання міст змінюватися й готовність робити реальні кроки в напрямках прозорості та підзвітності — ось що по-справжньому драйвить команду «Прозорих міст». Особливо приємно, коли з ініціативою виступають міста-аутсайдери Рейтингів.

Саме так відбулося з містом Новомосковськ, що в Дніпропетровській області. Останні чотири роки місто стабільно знаходилось в хвості Рейтингу прозорості. За результатами 2020 року, прозорість роботи міськради була оцінена лише в 14,8 бала (100 місце). По підзвітності ситуація теж не вельми приємна — 7 балів та 45 місце.

Новомосковськ звернувся до програми з проханням визначити пріоритетні напрямки роботи, що допоможе місту підвищити рівень прозорості та покращити залученість громади до ухвалення важливих рішень.  

Під час онлайн-зустрічі за участі міського голови Сергія Рєзніка аналітична команда «Прозорих міст» надала Новомосковську перелік практичних рекомендацій, виконання яких дасть можливість місту вже в наступному рейтингуванні покращити показники мінімум на 15-20 балів.

Загальні рекомендації місту:

  • Забезпечити належне функціонування всіх сторінок сайту міськради (мінімізувати випадки появи сторінки 404).
  • Регулярно завантажувати на сайт та оновлювати набори даних, які підлягають обов’язковому оприлюдненню.
  • Використовувати електронні інструменти комунікації з громадою. Наприклад, громадські консультації можна проводити наживо в програмі Zoom, або в письмовому вигляді - на платформі Консультації з громадськість, аукціони на розміщення тимчасових споруд і споруд сезонної торгівлі - на електронному майданчику, підключеному до системи Prozorro.

Публічні комунікації й участь громади у формуванні політик:

  • Проводити публічні обговорення й консультації з важливих для громади питань, зокрема бюджету, регуляторних актів, тарифів на послуги комунальних підприємств і установ.
  • Забезпечити попереднє анонсування засідань відповідних органів у окремому розділі вебсайту.
  • Зареєструвати кабінет на порталі публічних закупівель DOZORRO й ухвалити нормативно-правовий акт, який зобов'язує замовників, підпорядкованих міській раді, відповідати на звернення й відгуки громадян.

Дані й інформація:

  • Оприлюднювати фінансову звітність комунальних закладів освіти
  • Забезпечити прозорість діяльності комунальних підприємств. Завантажувати й оновлювати інформацію про договори й проплати на Єдиному вебпорталі використання публічних коштів.
  • Оприлюднювати інформацію про міські установи соціальної допомоги

Робота органів місцевого самоврядування:

  • Публікувати оголошення про конкурси на вакантні посади у виконавчих органах ради з вичерпною інформацією. 
  • Публікувати протоколи засідань конкурсної комісії, у тому числі імена, прізвища та посади членів комісії. Забезпечувати збалансоване представництво жінок та чоловіків у конкурсній комісії 
  • Оприлюднювати  проєкти рішень й порядки денні засідань міської ради й виконавчого комітету у встановлений законом термін у незмінному вигляді. 
  • Затвердити кодекс етики, який регулює правила поведінки службовців та співробітників комунальних підприємств. Документ має містити положення щодо недискримінації й гендерної рівності, а також санкційні механізми у випадках порушень 
  • Доповнити біографічну довідку міського голови Новомосковська інформацією щодо зв’язків з комерційними і некомерційними організаціями перед вступом на посаду 
  • Зберігати в архіві на офіційному вебсайті протоколи пленарних засідань міської ради, виконавчого комітету, постійних комісій за останні два роки 

Запропонований список рекомендацій буде корисний й іншим містам, які хочуть покращити свої показники у Рейтингах прозорості та підзвітності. 

Команда «Прозорих міст» на постійній основі надає консультації містам щодо впровадження належних практик прозорості та підзвітності. У разі виникнення додаткових питань, просимо писати на пошту transparentcities@ti-ukraine.org.  

Інші новини