09 лютого 2023, в 11:44
Закликаємо місцеву владу відновити публікацію відкритих даних - заява «Transparent cities/Прозорі міста»

За результатами дослідження Програми «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine), станом на грудень 2022 року, середній показник публікації відкритих даних у 18 обласних центрах становить лише 25,1 %. Це не лише унеможливлює громадський контроль за діяльністю місцевої влади, але й говорить про обмеження конституційного права людей на доступ до інформації.

24 лютого 2022 року уряд призупинив доступ до Єдиного державного порталу відкритих даних, де, зокрема, дані публікували міста. Доступ до порталу було відновлено у серпні, проте більшість даних — застарілі, а значна частина інформації не оприлюднена досі. 

До сьогодні не погоджено зміни до Постанови КМУ №835. А отже, усі перераховані у ній набори даних фактично залишаються обов’язковими для публікації розпорядниками інформації органів місцевого самоврядування. 

Серед наборів — особливо цінні для людей у період дії воєнного стану. Це дані про розташування захисних споруд цивільного захисту; доступність будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп; препарати, придбані за бюджетні кошти, їх розподілення між закладами охорони здоров’я та залишки в кожному з них тощо.

Як Програма, що опікується питаннями прозорості й підзвітності місцевої влади, ми вважаємо таку ситуацію шкідливою. За умови фактичної закритості даних журналісти, громадські активісти та мешканці не можуть оперативно отримати, а отже, і  використати необхідну їм інформацію. Ускладнюється громадський контроль за роботою влади. З’являється більше простору для корупції. 

Так, тимчасове обмеження доступу до окремої інформації під час війни може бути обґрунтованим, але повинне бути пояснене та відповідати чітким критеріям визначення чутливої для безпеки інформації. Ми пропонуємо переглянути підхід хаотичного закриття доступу до відкритих даних та керуватися наступними принципами:

  • Обмеження доступу має супроводжуватись описом конкретних ризиків, можливих сценаріїв їх реалізації, та способів управління ними;
  • Можуть бути обмежені в доступі лише ті відомості, оприлюднення яких може створити ризики;
  • Обмеження не можуть стосуватись відомостей, що доступні в інших публічних джерелах або були оприлюднені раніше.

Принципи прозорості та підзвітності мають залишатися наскрізними аспектами в роботі місцевої влади. Дотримання цих принципів є запорукою економічної стабільності та ефективного відновлення України.

Закликаємо розпорядників інформації органів місцевого самоврядування терміново відновити доступ до пріоритетних наборів даних, в обсязі, що не несе загрози безпеці. А також публічно обґрунтувати закриття інформації та вказати підстави, за якими її було визнано чутливою.

Заяву підтримують:

  • Transparent cities/Прозорі міста 
  • Transparency International Ukraine
  • YouControl
  • Рух ЧЕСНО 
  • Інститут Законодавчих Ідей

 

 

Інші новини