26 вересня 2022, в 14:25
Підтримка у скруті: як іноземні міста допомагають своїм українським побратимам

Протягом 7 місяців широкомасштабної війни міжнародна спільнота підтримує Україну не тільки військово-технічним обладнанням, але й гуманітарною допомогою. Особливу роль в цьому відіграють міста-партнери та міста-побратими. 

У травні програми «Transparent cities/Прозорі міста» розповідала, як іноземні муніципалітети допомагають містам України, що посіли перші 50 сходинок у Рейтингу Прозорості 2021 року. За декілька місяців ми вирішили повернутися до цієї теми й перевірити, які зміни відбулися у сфері гуманітарної допомоги від поріднених міст. І ми маємо цікаві висновки!

Короткі висновки дослідження:

  • Протягом травня-серпня іноземні міста 19 разів надавали гуманітарну допомогу своїм українським партнерам чи побратимам.  Порівняно з лютим-квітнем допомога знизилася у 8 разів.
  • Найбільше допомоги традиційно надсилають міста Німеччини та Польщі — 9 та 8 разів відповідно. Серед країн, чиї міста надсилають гуманітарні вантажі, з’являються країни Закавказзя (Азербайджан).

Найбільшу частку в допомозі складають медикаменти та медичне обладнання (20,5%),  продукти харчування (15,4%), а також спецтехніка, транспорт та спецобладнання (15,4%).

 

Дослідження показало, що у період із 12 травня по 31 серпня поріднені міста 19 разів надавали допомогу українським муніципалітетам. Порівняно з минулим дослідженням кількість допомоги знизилася у 8 разів, і цьому є пояснення. Так, за 7 місяців війни українські міста оговталися від шоку та змогли налаштувати в умовах воєнного часу управління, зокрема й гуманітарними та соціальними процесами. Окрім того, наразі перед містами більш гостро постає проблема підготовки до майбутнього опалювального сезону та відбудови житла, ніж продовольча безпека. 

Також вплинуло на зниження рівня допомоги те, що понад 580 гуманітарних організацій надали життєво важливу допомогу й послуги у сфері захисту людей. Тож українські міста менше зверталися до іноземних міст із запитами щодо гуманітарки. 

Німеччина (9 випадків) та Польща (8 випадків) за досліджуваний період допомагали найбільше. На них припадає від 38% до 43% випадків від усієї наданої допомоги.

Цікаво, що серед країн, чиї міста надсилають гуманітарні вантажі, з’являються країни Закавказзя. Так, місто Сумгаїт, що в Азербайджані, надіслало майже 50 тонн допомоги Черкасам. 

Читайте більше з теми побратимства: скільки побратимів з'явилося в українських міст після 24 лютого і які міста України відмовилися від побратимів у росії та білорусі.

Німецькі Дармштадт та Регенсбург — муніципалітети, які у період із 12 травня по 31 серпня двічі допомагали своїм українським побратимам та партнерам. Показово, що в минулому дослідженні ці міста також були серед лідерів. 

Серед українських міст найчастіше допомогу з-за кордону отримували Вінниця (3 рази), Ужгород (3 рази), Луцьк (2 рази) та Одеса (2 рази). 

Важливо, що допомагають з гуманітаркою також іноземні міста, які офіційно не перебувають у статусі партнерів чи побратимів з українськими муніципалітетами. Для прикладу, 3 польські міста (Дембиця, Краків, Освенцим), маючи дружні відносини з Житомиром, передавали йому медичне та комп’ютерне обладнання, засоби гігієни та одяг для дітей. 

Досліджуємо міста-побратими: у яких сферах наші міста співпрацюють з іноземними побратимами та як міста-побратими допомагають Україні (частина 1 та частина 2).

Серед наданої допомоги переважають медикаменти та медичне обладнання, продукти харчування, а також спецтехніка й транспорт. Цікаво, що все частіше міста-побратими допомагають втілювати соціальні ініціативи. Так, німецькі, литовські та польські муніципалітети організували відпочинок для школярів із Нововолинська. Водночас Регенсбург допоміг з евакуацією 50 мешканців Одеси й забезпечив їх житлом, харчуванням та лікуванням. 

Корисне для міст

Проаналізувавши 50 українських міст, маємо зазначити, що не всі муніципалітети та не у всіх випадках оприлюднюють інформацію про типи наданої допомоги і її тоннаж. Це — важливо, як для тих міст, які вже допомогли Україні, так і для тих, хто тільки збирається це зробити. 

Поради для українських міст, які зменшать корупційні ризики та сформують серед міст-побратимів образ відповідальних партнерів ви знайдете у нашому матеріалі. 

Хоч кількість допомоги від побратимів та партнерів знижується, досі залишаються муніципалітети, готові вирішити гуманітарні потреби наших міст. Ба більше, співпраця теж може стосуватися не тільки надання товарів, але й послуг, як-от евакуація чи підтримка біженців. 

Наполегливо рекомендуємо українським містам розширювати мережу партнерських зв'язків з містами закордоном! За посиланням ви знайдете поради від нашої команди, як це варто зробити.

 

Як ми досліджували? 

Дослідження проводилося у період із 2 по 8 вересня 2022 року. За основу аналізу ми взяли дані з відкритих джерел (офіційні сайти міських рад, Фейсбук-сторінки, телеграм-канали ОМС, мера чи його заступників, ЗМІ) щодо гуманітарної допомоги від партнерів та побратимів ТОП-50 найпрозорішим містам  України у період із 12 травня по 31 серпня. 

Серед досліджуваних 50 міст — 20 обласних центрів, а самі міста репрезентують усі 24 області України. Найбільше представлена в дослідженні Волинська (Луцьк, Володимир, Нововолинськ), Дніпропетровська (Дніпро, Кам'янське, Нікополь, Покров, Кривий Ріг, Павлоград), Донецька (Маріуполь, Бахмут, Покровськ, Краматорськ), Івано-Франківська (Івано-Франківськ, Калуш, Коломия), Львівська (Дрогобич, Львів, Червоноград), Хмельницька (Хмельницький, Дунаївці, Кам'янець-Подільський, Нетішин) області. 

 

Матеріал підготовлено спільно зі стажеркою програми «Transparent cities/Прозорі міста» Іриною Балаховцевою.