19 вересня 2022, в 13:24
Співпраця побратимів: у яких сферах іноземні муніципалітети підтримують українські міста

Широкомасштабна війна в Україні стала новим етапом у взаємодії поріднених міст, вийшовши за рамки формальної співпраці у вигляді обміну делегаціями чи привітань із Днем міста. 

Крім допомоги біженцям та відправки гуманітарної допомоги, закордонні міста ініціюють угоди про співпрацю та дружбу з українськими. А це сприяє покращенню міського життя та соціально-економічного клімату в громадах. 

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» проаналізувала, у яких сферах співпрацюватимуть 50 українських міст (перші 50 міст Рейтингу прозорості) зі своїми новими партнерами та побратимами, які з’явилися після 24 лютого 2022 року. 

 

Короткі результати дослідження

Серед 50 досліджуваних міст наші аналітики зафіксували: 

  • 27 випадків укладання угод про співпрацю з іноземними муніципалітетами, 
  • 3 випадки підготовки до ратифікації документів та
  • 9 випадків обговорення з метою встановлення співробітництва.

 

17 українських міст вже отримали нових побратимів у країнах Європи та Північної Америки. Рекордсменами за кількістю поріднених міст з українськими муніципалітетами є Франція та Німеччина (по 4 підписаних угоди), що становить майже 30% від усіх укладених угод про дружбу та співпрацю.  Цікаво, що партнерських міст із Німеччини ставатиме все більше, адже десятки тамтешніх муніципалітетів шукають побратимів в Україні.

 

Найбільше партнерів (по 3)  отримали Житомир (Пардубіце, Гдиня, Вілла-Нова-де-Фамалікан), Київ (Мадрид, Гамбург, Париж) та Чернівці (Дюссельдорф, Мангайм та Мец). По 2 нових поріднених міста у Кам’янця-Подільського, Одеси, Рівного та Харкова. По 1 — у Володимира, Дніпра, Дрогобича, Івано-Франківська, Коростеня, Миколаєва, Хмельницького, Червонограда, Черкас та Чернігова. 

Кількість нових побратимів в українських міст:

  • Житомир — 3,
  • Київ — 3,
  • Чернівці — 3,
  • Кам'янець-Подільський — 2,
  • Одеса — 2,
  • Рівне — 2,
  • Харків — 2,
  • Володимир, Дніпро, Дрогобич, Івано-Франківськ, Коростень, Миколаїв, Хмельницький, Червоноград, Черкаси та Чернігів — 1.

Показово, що не тільки великі міста укладають угоди про дружбу чи співпрацю з іноземними муніципалітетами. Але все-таки диспропорція у кількості укладених побратимств чи партнерств  в обласних центрах та менших містах ще існує (29 проти 10 випадків). 

 

У яких сферах міста співпрацюють? 

Із 39 випадків зафіксованих зв'язків найчастіше партнерські міста домовляються про співпрацю у сфері освіти, науки і культури (13 випадків), економіки, підприємництва та інвестицій  (9), а також молодіжної політики, спорту та туризму (9 випадків).

Попри те, що міста-побратими суттєво допомагають із гуманітарними вантажами, зараз це не головне при встановленні партнерських взаємовідносин. Так, лише у 7 випадках міста укладали договори про співпрацю через бажання чи потребу допомагати з гуманітаркою. Іноземні побратими підтримують цей напрямок переважно у прифронтових містах (Дніпро, Миколаїв) та містах, що недалеко від кордону (Луцьк, Рівне) — там, де потреба у гуманітарній допомозі суттєва або де процес її доставки логістично не складний. Цікаво, що у 3 із 6 випадків планують або вже допомагають з “гуманітаркою” міста Німеччини — Кельн, Швайнфурт, Дюссельдорф. 

Читайте більше з теми побратимства: скільки побратимів з'явилося в українських міст після 24 лютого, як міста-побратими допомагають Україні (частина 1 та частина 2), які міста України відмовилися від побратимів у росії та білорусі

Показово, що нові міста-побратими готові співпрацювати не тільки у традиційних сферах, як-от освіта, культура, туризм, але й у нових сферах, реагуючи на поточні проблеми в Україні. Так, 5 закордонних муніципалітетів (Гамбург, Париж, Турку, Люблін, Жешув)  допомагатимуть Києву, Харкову та Чернігову з повоєнним відновленням. Своєю чергою Вінниця домовляється із Карлсруе щодо співпраці у сфері відновлюваної енергетики.

 

Обласні центри та малі міста: хто в пріоритеті?

Дослідження показало, що співробітництво у сфері економіки та підприємництва частіше укладається із містами обласними центрами. Так, із 16 обласних центрів, які отримали нових побратимів, у 8 випадках співпраця стосується економічних питань та розвитку бізнесових відносин. Водночас така ситуація не означає, що малі міста не мають шансів отримати інвестиції чи поліпшення економічних умов через співпрацю зі своїми побратимами. Наприклад, литовські міста Маріямполє та Расейняй домовилися із Червоноградом та Володимиром відповідно щодо економічного співробітництва.

Хоч поки закордонні муніципалітети допомагатимуть із відбудовою великих міст, які ми згадували вище, це зовсім не означає відсутність підтримки для невеликих громад. Уже зараз Україна має домовленості з іноземними державами щодо повоєнного відновлення цілих регіонів, а 200 європейських міст згуртувалися заради відбудови нашої країни. Окрім того, Уряд вже розпочав відновлення об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, і в малих містечках, як-от Охтирка.

Однаково часто як обласні центри, так і менші міста укладають угоду про співробітництво у сферах освіти, науки, молодіжної політики та спорту. Водночас про співпрацю у галузі охорони здоров’я іноземні муніципалітети частіше домовляються з великими містами (Київ, Миколаїв, Рівне та Хмельницький). 

Як бачимо, війна стала поштовхом, а не перепоною до розширення мережі побратимських зв'язків як у великих, так і в менших населених пунктах. Важливо, що муніципалітети домовляються не тільки про гуманітарну допомогу, але й про співпрацю у різних сферах, як-от ЖКГ, бізнес та інвестиції, освіта та культура, охорона здоров’я. 

Ми переконані, що така взаємодія дозволить покращити якість муніципального управління в наших містах та допоможе їм протистояти наслідкам війни. Тож радимо містам збільшувати кількість своїх партнерів та побратимів за кордоном. У цьому матеріалі ви знайдете поради від нашої команди, як це зробити.

 

Як ми досліджували? 

Дослідження проводилося у період із 26 серпня по 31 серпня 2022 року. За основу аналізу ми взяли дані з відкритих джерел (офіційні сайти міських рад, Фейсбук-сторінки, телеграм-канали ОМС, мера чи його заступників, ЗМІ) щодо нових партнерів та побратимів у ТОП-50 найпрозоріших містах  України у період із 24 лютого по 31 серпня. 

Серед досліджуваних 50 міст — 20 обласних центрів, а самі міста репрезентують усі 24 області України. Найбільше представлена в дослідженні Волинська (Луцьк, Володимир, Нововолинськ), Дніпропетровська (Дніпро, Кам'янське, Нікополь, Покров, Кривий Ріг, Павлоград), Донецька (Маріуполь, Бахмут, Покровськ, Краматорськ), Івано-Франківська (Івано-Франківськ, Калуш, Коломия), Львівська (Дрогобич, Львів, Червоноград), Хмельницька (Хмельницький, Дунаївці, Кам'янець-Подільський, Нетішин) області. 

 

Матеріал підготовлено спільно зі стажеркою програми «Transparent cities/Прозорі міста» Іриною Балаховцевою.