08 лютого 2024, в 10:10
Розумна трансформація міст: безпечніше та комфортніше

Розумна трансформація міст: безпечніше та комфортніше  

Від початку повномасштабного вторгнення гостро постала необхідність у “розумних технологіях” для розв'язання питань, зумовлених потребами містян і переселенців. Серед найбільш актуальних можна назвати мобільність, енергоефективність, безпеку, доступність інфраструктури та адміністративних послуг.  

Впровадження «розумних» технологій в наших нових реаліях тільки набирає актуальності. Вони здатні допомогти подбати про безпеку населення та забезпечити ефективну взаємодію і надання послуг дистанційно. До таких сервісів можна віднести:

  • централізоване оперативне сповіщення про повітряну тривогу;
  • застосунки для обміну інформацією на кшталт єППО, за допомогою якого населення допомагає Силам оборони давати відсіч ворогові;
  • рішення у сфері електропостачання та енергозбереження для уникнення блекауту в умовах обстрілів енергоінфраструктури;
  • рішення у сфері документування воєнних злочинів на кшталт RWC - #RussianWarCrimes або EyeWitness
  • фінансові технології — електронні платіжні системи і цифрові активи;
  • використання дронів, роботів і самохідних машин у землеробстві, особливо зважаючи на замінування;
  • системи віддаленого моніторингу обладнання, що дозволяють управляти процесами без їх призупинення навіть коли немає можливості бути присутніми на місці фізично тощо;
  • електронні інструменти, які дають можливість реєстрації заяв на житло такі як   спеціальні онлайн-форми на сайтах міськрад чи загальнонаціональний ресурс IGOV 
  • е-сервіси чи е-інструменти, які стосуються послуг соціальної сфери на кшталт чат-бота “Свої
  • інструменти для подачі скарг, звернень чи петицій такі як сервіси “Відкрите місто”  та “Місцеві петиції” на платформі «E-Dem».  
  •  сервіси для електронної реєстрації в школи та заклади дошкільної освіти.      

Адміністративні або інші публічні послуги, що надаються громадянам в електронній формі є не тільки зручними для влади і мешканців, а й сприяють зниженню корупційних ризиків, тому програма "Прозорі міста" завжди звертає увагу та заохочує міста впроваджувати "розумні" технології у свою практику.

Що таке «розумні» технології сучасного міста

Ідея «розумного» міста загалом проста: людям в ньому безпечно і комфортно жити, бізнесова екосистема має умови для розвитку, міська влада функціонує прозоро та ефективно. 

Роблять місто «розумним» сучасні технології, які об'єднують міську інфраструктуру, людей, життєдіяльність міста у глобальну цифрову систему, та автоматизують процеси управління міським життям. 

Ще однією важливою складовою є наявність інформації, за допомогою якої здійснюється управління міськими процесами для покращення якості життя. Для збору таких даних в режимі реального часу використовуються датчики та сенсорні системи. Вони збирають інформацію від мешканців та пристроїв на інфраструктурних об'єктах. 

Постійний моніторинг та аналіз даних дозволяє виявляти та розв'язувати проблеми, контролювати та покращувати процеси, які раніше були на ручному управлінні.

Згідно з визначенням Європейської комісії, «розумне» місто передусім характеризують: 

  • «розумні» міські транспортні мережі;
  • модернізовані/осучаснені спроможності водопостачання та утилізації відходів;
  • більш ефективні/технологічні способи міського освітлення та обігріву будівель;
  • високий рівень взаємодії та реагування міської адміністрації на громадські потреби;
  • безпечніші громадські місця. 

Переваги трансформації у «розумне» місто

Технології — це інструмент, і результативність будь-якої ініціативи напряму залежить від його коректного і доречного застосування. Тож будь-який проєкт із впровадження «розумних» рішень має розпочинатися із дослідження проблематики та розробки стратегії розбудови «розумного» міста — цілісної, багатогранної та передусім орієнтованої на мешканців та їх потреби. 

Серед переваг, які приносить впровадження добре продуманих і спланованих «розумних» рішень, можна назвати такі:

    • Економія коштів. Використання «розумних» технологій для автоматизації процесів, цифрових інновацій та штучного інтелекту для збору, обміну та роботи з даними покращують ефективність операцій у державній і комерційній сферах, що призводить до економії коштів. Приміром, Барселона заощадила понад 75 млн євро завдяки впровадженню інтелектуального водопостачання, освітлення тощо. 
    • Розв'язання екологічних проблем. Оснащення міста датчиками та камерами дає можливість вимірювати якість повітря, рівень шуму, температуру, рівень води на вулицях та у водостоках тощо і використовувати дані для реалізації «розумних» рішень. Так, у китайському місті Сіань, де повітря забруднюють ТЕЦ, встановлено 100-метрову вежу, здатну очищувати повітря в радіусі 10 км.   
    • Посилення безпеки. Безпека є пріоритетом для всіх міст. Камери спостереження, оснащені функцією розпізнавання облич, детекторами руху та диму, а також пожежною сигналізацією, дозволяють муніципалітетам краще стежити за безпекою мешканців. Сьогодні в Лондоні, який часто називають світовою столицею відеоспостереження, на кожні 13 людей припадає одна камера відеоспостереження.
  • Мобільність. Впровадження систем на основі штучного інтелекту можна використовувати для моніторингу дорожніх умов у реальному часі. Це дозволяє оптимізувати потік транспорту та сприяти зменшенню заторів, а також інформувати жителів міста про стан на дорогах для кращого орієнтування. Так, у Південній Кореї впроваджується рішення для прогнозування дорожнього руху на основі штучного інтелекту, яке поєднує адаптивні сигнали світлофора з безліччю інших даних, включаючи інтенсивність руху, ризики, затори, інциденти, щоб допомагати водіям прогнозувати умови дорожнього руху та коригувати свої маршрути.
  • Підвищення довіри до влади. Встановлення каналів для двосторонньої комунікації між громадськістю та місцевими установами, які дозволяють не лише інформувати громадськість, але давати мешканцям можливість бути почутими — оперативно збирати інформацію від них щодо міських проблем і потреб, залучати до голосування та вибору проєктів для поліпшення життя міста. Все це сприяє покращенню соціальних зв'язків, більшій залученості мешканців у міські процеси та посиленню згуртованості громади.

Від слів до концепцій

Добре спроєктована та керована «розумна» інфраструктура сприяє ефективному та сталому управлінню містами. Сучасні інтернет-технології та платформи, сенсорні мережі, мобільні сервіси є ключовими компонентами для реалізації таких проєктів. 

Для отримання максимальної віддачі від впровадження «розумних» рішень потрібне відповідальне планування розвитку міста та чітка і прозора політика управління ним. Можуть допомогти у цьому такі рекомендації:

  • Починайте з чіткого бачення, куди і як ви хочете прийти. Просте копіювання успішних рішень інших міст не принесе потрібного ефекту. Кожне місто є унікальним, тому необхідно чітко сформулювати власні цілі, виходячи із потреб власної спільноти, визначити бюджет і спланувати проєкт.
  • Залучайте до ухвалення рішень усі зацікавлені сторони. Рішення влади мають бути прозорими та ефективними. Тому до розробки проєкту важливо залучати експертів, спільноту, медіа, бізнес тощо.
  • Думайте масштабно, але починайте з малого. Якщо ви не володієте необмеженими ресурсами, не намагайтеся зробити все і одразу. Створення «розумного» міста є затратною справою, яка повністю виправдовує себе, якщо все робити поступово і раціонально. Починайте з невеликого пілотного проєкту і поступово «нанизуйте» ініціативи на місто як на платформу.
  • Співпрацюйте з бізнесом. Оскільки реалізація «розумних» рішень базується на технологіях, варто заручатися підтримкою надійних і досвідчених бізнесів, які спеціалізуються на вибраних для проєкту технологіях. Таким чином можна гарантувати роботу технологій і якісну реалізацію технічної сторони проєкту.

Розумні міста в Україні: які інновації впроваджуються

Зазвичай прикладами «розумних» міст виступають західні мегаполіси. В Україні концепції розвитку таких міст почали втілювати у 2015 році. У більшості випадків наші міста поки що використовують лише окремі аспекти побудови smart-інфраструктури, але загалом ми досягли значного прогресу у загальній цифровізації та автоматизації процесів.

Київ — впроваджується платформа Kyiv Smart City, яка об'єднує сервіси інформування та взаємодії з міською владою, сервіси електронної демократії (петиції, опитування), адміністративні та комунальні послуги, сервіси водія, доступ до інформації про стан забруднення повітря і радіаційний фон тощо. Також у місті реалізується програма «Безпечне місто» зі встановлення камер відеоспостереження. Згідно з даними 2021 року, Київ займає 82 місце у світовому рейтингу «розумних» міст Smart City Index.  

Тернопіль — реалізується проєкт «Відкрите місто», до якого приєдналося вже понад 100 міст України. Створений для взаємодії громадян, місцевих органів влади, комунальних служб, громадських об'єднань, благодійних фондів та бізнесу для виявлення та розв'язання актуальних проблем громади. У 2020 році на конкурсі Smart City Awards місто здобуло перемогу в номінації «найбільш енергоефективне», а за посиланням можна ознайомитись із його досягненнями у сфері smart city. 

Дрогобич — тут функціонує вже 36 сервісів «розумного» міста — від запису до лікаря онлайн та перевірки рівня забруднення повітря до перегляду руху маршрутного транспорту в режимі реального часу, перевірки декларацій посадових осіб і депутатів та електронних петицій тощо.  

Більше про те як українські міста впроваджують smart-рішення під час повномасштабної війни програма «Прозорі міста» розповідала у  матеріалі  —  «Не «Дією» єдиною: які е-послуги надають українські міста»

Інновації та нові ідеї для розв'язання старих проблем допомагають робити життя кращим. «Розумні» рішення не лише підвищують комфорт, але й безпеку у містах, що надважливо під час повномасштабної війни та в майбутньому для успішного повоєнного відновлення.