03 лютого 2023, в 14:53
Альбом безбар’єрних рішень адаптували до особливостей воєнного часу

25 січня в Україні було презентовано усі розділи Альбому безбар’єрних рішень, розроблений за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Розробники Альбому – команда урбан-бюро «Big City Lab».  

Це практичний Посібник для архітекторів та проєктувальників публічного простору, який рекомендує та на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів: батьків з маленькими дітьми, людей старшого віку, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. У ньому змодельовано найкращі рішення для будівництва нових проєктів та адаптації уже наявних споруд та вулиць.

Посібник складається з чотирьох розділів: доступні ґанки та подвір’я, вулична інфраструктура, громадський простір, громадські будівлі та споруди. Усі вони мають рекомендації з урахуванням реалій воєнного часу та безпекових потреб.

«Під безбар’єрністю ми розуміємо відсутність перепон для людини будь-якої статі, віку, в будь-якому стані – перепон для розвитку, освіти, роботи, комфортного життя», – зазначила Олена Зеленська.

У Альбомі враховано наявну ситуацію в містах та перспективу нового будівництва. Таким чином, він містить наступні моменти:

  • рішення для нового будівництва
  • рішення, якими мають користуватись у випадках адаптації наявного простору
  • бар'єрні рішення – наочні приклади небезпечних рішень з навколишнього простору. 

Окрім того, до розділів Посібника додали рекомендації, що враховують безпекові потреби: там можна знайти поради, що стосуються дверей для евакуації, світломаскування й обладнання шпиталів і штабів, встановлення екстреної допомоги, місця для гуртування громади під час вимкнення електроенергії чи газу, кімнат сенсорного розвантаження для тих, хто має чутливість до світла й звуків, облаштування прихистків для ВПО.

До певних сценаріїв, які роблять людей вразливішими в період війни, експерти прописали додаткові рекомендації: світломаскування волонтерських пунктів чи тимчасових шпиталів під час блекаутів. Також є вказівки щодо розташування протитанкових їжаків, рекомендації для коридорів, тамбурів, ліфтів стосовно оптимальної евакуації людей на твердих ношах та окремі поради для шелтерів, які враховують потреби різних маломобільних груп.

Ознайомитися з Альбомом безбар’єрних рішень можна тут

Програма «Transparent Cities/Прозорі міста» продовжує працювати над тим, щоб допомагати містам бути спроможними та ефективно протистояти викликам спричиненим війною. Ми переконані, що комфортне та безпечне життєве середовище для усіх людей має бути основною у будівництві, відновленні та проектуванні міст. 

Інші новини