13 липня 2023, в 11:30
Дерусифікація простору українських міст: хто перейменував найбільше топонімів?

Майже рік програма «Прозорі міста» досліджує процес перейменування в українських містах. Оновлення даних у новому Посібнику з деколонізації свідчить, що українські міста відмовляються від топонімів, пов’язаних з росією або срср. І їх кількість зростає! 

За перші шість місяців 2023 року 22 міські ради перейменували 959 топонімів. Ще у 5 містах (Коломия, Миколаїв, Херсон, Черкаси, Чернівці) тривають консультації з громадськістю щодо нових назв — планують перейменувати щонайменше 205 топонімів. Цікаво, що Коломийська міська рада збирає пропозиції мешканців щодо назв, які не мають інформативної, історичної та меморіальної цінності. Наприклад, Будівельна, Заводська, Кабельна, Фабрична, Молодіжна, Південна.

У 23 міських радах станом на кінець травня 2023 року поки не зафіксовано процесів деколонізації топонімів. При цьому чотири міста окуповані або в них ведуться бойові дії (Бахмут, Маріуполь, Мелітополь і Рубіжне). Водночас хибно вважати, що в решті міст (19), де поки не зафіксовані перейменування, ці процеси гальмує місцева влада. Так, 17 міст із 19 мали перейменування протягом минулого року — від декількох до майже двох сотень, і наразі топонімічні комісії можуть напрацьовувати нові варіанти назв. Окрім того, деякі міста вже завершили деколонізацію топонімів, як-от Мукачівська міська рада. 

Натомість усього протягом 2022–2023 років 42 міські ради з 50 досліджуваних перейменували 3225 топонімів.

 

Наразі найбільше топонімів перейменували в таких містах: 

  • Київ (316),
  • Краматорськ (308),
  • Вінниця (277),
  • Кременчук (195),
  • Суми (188).

 

Цікаво, що в Краматорську відбулося найбільше одномоментне перейменування топонімів — змінили назви 307 вулиць та 1 парк. Водночас у Вінниці, яка вже завершила деколонізацію міського простору (вулиць, скверів, площ, зелених зон тощо), у 2023 році змінили назви ще й 45 зупинок громадського транспорту. Натомість у Сумах перейменували 7 шкіл, що мали імена діячів радянської доби. 

Програма зафіксувала, що в містах на Заході України менше перейменованих топонімів, адже процеси декомунізації та дерусифікації там проходили і до 2022 року, починаючи з проголошення незалежності.

Інші новини