01 липня 2017, в 21:00
Кодекс етики службовців зробить Одесу більш прозорою – дослідження

Одеса демонструє відносну прозорість сфери інформації про роботу органів місцевої влади, а також можливість доступу та участі громадськості у процесі прийняття рішень. Однак місто є абсолютно закритим стосовно житлової політики, соціальних послуг та професійної етики щодо конфлікту інтересів. Такі результати дозволили Одесі посісти 39 місце у рейтингу прозорості сотні міст України і отримати 32,53 балів зі 100 можливих. Дослідження було проведене українським представництвом глобального руху Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти. Топ-міст вибудували за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

У цілому 32,53 балів для обласного центру є небажаним показником. Адже головне місто області повинне задавати тон. Та брати приклад із прозорості у Одеси поки зарано.

Найзакритішими у Одесі виявилися сфери житлової політики та соціальних послуг – по 0 балів. У відкритих джерелах немає навіть переліку установ соціальної допомоги, вже не кажучи про надання цими органами електронних послуг та звітування про надану допомогу. Одна з рекомендацій дослідження щодо більшої відкритості житлової політики – створити систему електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-чергу, яка дозволить заявникам відстежувати їхній статус, оприлюднювати інформацію про способи та критерії розподілу житла, зробити доступною інформацію про житлові приміщення, які знаходяться у власності громади та оновлювати її не рідше одного разу на 6 місяців.

Найкраща ситуація у місті спостерігається у сфері інформації про роботу органів місцевої влади (6,6 балів), доступу та участі (6 балів), кадрових питань (4 бали), землекористування та будівельної політики (3,7 балів). Але над прозорістю цих сфер все одно потрібно ще працювати.

інтересів службовців, чітко вказати на офіційному веб-сайті політичну приналежність депутатів та ухвалити спеціальний документ, який регулює запобігання конфлікту інтересів».

Крім того, як зауважив Анатолій Бойко, представник громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети»: «Рівень прозорості діяльності Одеської міської ради останнім часом суттєво погіршився. Якщо раніше був лише пасивний супротив та приховування інформації, то тепер мерія стала активно протидіяти доступу до інформації».

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Одеси, а також надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади, разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції.


Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН. Transparency International Україна висловлює подяку партнерству «За прозорі місцеві бюджети» за допомогу в проведенні дослідження.

 

Інші новини