26 червня 2024, в 17:24
Меру Мукачева оголосили про підозру: що відбувається з прозорістю земельних відносин у місті?

26 червня Вищий антикорупційний суд почав розглядати обрання запобіжного заходу Андрію Балозі у справі сприяння продажу землі за заниженою вартістю. За інформацією ЗМІ йдеться про стадіон «Авангард» у центрі Мукачева. Чи впливає це на прозорість міста? 

У межах дослідження прозорості міськрад у 2023 році програма «Прозорі міста» Transparency International Ukraine перевіряла, чи міста публікують перелік земельних ділянок під продаж або оренду, та як відбувається голосування за їх виділення. Мукачево такий список опублікувало, але у проєктах порядку денного міської ради більше ніж 10% земельних питань були подані пакетом або не містили детальної інформації про ділянки. Тобто встановити, яку саме землю виділяють в таких випадках, вкрай складно. 

Так сталося й зі скандальним проєктом рішення щодо землі стадіону «Авангард» — жодної згадки про те, що це саме за земля, не було. І саме рішення також голосувалося в пакеті — про це свідчить протокол засідання. Подібні дії унеможливлюють моніторинг і контроль з боку громадськості, що може призвести до зловживань місцевою владою. 

Водночас у 2022 і 2023 роках Мукачево було серед лідерів у прозорості. Торік найкраще місто проявило себе у сферах доступу та участі, електронних інструментів, інформації про роботу ОМС тощо. І в цих сферах Мукачево сміливо може стати взірцем для інших.

Чи дійсно посадовці Мукачева вчинили злочин — встановить суд. Утім в будь-якому разі проблемні запитання лишаються відкритими — недостатня прозорість ухвалення земельних та інших рішень, пакетні голосування тощо. 

Такі скандали вчергове вказують на те, що прозорість роботи важлива в усіх сферах, зокрема і в земельній, яка традиційно вважалася в Україні однією з найкорумпованіших. Завдяки поширенню інформації та даних важче приховати зловживання, адже і громадськість, і медіа, і відповідні органи мають змогу виявляти порушення, запобігати їм або за потреби розслідувати.

Тому ми знову і знову закликаємо міста і владу публікувати більше деталізованої інформації, де це не шкодить безпеці, та взаємодіяти з громадянами. 

Зі свого боку програма «Прозорі міста» готова консультувати і міські ради стосовно того, яку інформацію потрібно відкривати, і представників громадськості про те, як правильно моніторити та контролювати діяльність місцевої влади.  

Інші новини