21 червня 2024, в 13:48
Міська влада має забезпечувати доступ громадян до засідань навіть під час війни

19 червня представники громадськості заявили, що їх не пустили на засідання 52-ї чергової сесії Дніпровської міської ради. Подібний випадок трапився майже місяць тому, 22 травня.  

Після перших заяв активістів про недопуск у травні ми звернулися до міської ради Дніпра за роз’ясненнями причин відмови у доступі представників громадськості на засідання. 18 червня ми отримали офіційну відповідь від міської влади і, на жаль, не знайшли вичерпних пояснень, чому містян не пустили саме на 50-ту сесію.

Утім представники громадськості були присутні на засіданні 49-ї сесії. Також, зі слів міської ради, активісти були запрошені й на 51-шу онлайн-сесію. Тож хоч недопуск містян на засідання не був повсюдним, та все ж мав місце. 

Водночас видається, що і поведінка деяких представників громадськості подекуди може виходити за межі закону чи етики. Містяни теж повинні враховувати вимоги закону та зважати на внутрішні правила міської влади, якщо ті не суперечать законодавству. Сесії ради проводяться гласно, але порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону. 

Прикро, що владі та громадськості не вдається налагодити діалог, бо саме від їхньої тісної взаємодії залежить злагодженість і прозорість процесів у місті. Важливо, щоб обидві сторони дотримувалися норм законодавства та пробували комунікувати задля суспільного блага.

Нагадаємо, що право громадян на доступ до сесії міської ради гарантується Законом «Про місцеве самоврядування». При цьому в умовах воєнного стану ані місцева рада, ані місцевий голова не наділені повноваженнями обмежувати в цілому доступ громадян до сесій, окрім передбачених законодавством винятків. Вони пов’язані з інформацією, яка стосується інтересів національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, а її розголошення несе істотну шкоду цим інтересам. У таких випадках доступ може обмежуватися, але винятково на період розгляду або обговорення такої інформації.

Крім того, необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом є порушенням закону і відповідальна за доступ до публічної інформації посадова особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності. Оскаржити порушення у сфері доступу до інформації містяни можуть на власний вибір – до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до адміністративного суду.

Програма «Прозорі міста» зі свого боку готова сприяти побудові чесного діалогу між громадянами та владою. Наші експерти можуть за запитом  проконсультувати містян стосовно того, чи внутрішні правила міської ради щодо доступу до засідань суперечать законодавству та є виправданими з огляду на безпекові ризики. Та надати рекомендації, як діяти надалі. Також ми готові консультувати міськради у сфері забезпечення прозорого та належного доступу громадян до діяльності міської влади.  

Хочеться вірити, що і містяни, і влада, і наша програма як незалежна експертна організація, спроможні знайти інструменти для побудови діалогу, збудованого на взаємній повазі та вимогах закону.

Інші новини