06 квітня 2022, в 13:18
Міста в умовах війни: як реагує Хмельницький?

Вже понад місяць наша країна мужньо стоїть проти окупантів. За цей час війна зачепила кожне місто. Одні — незламно витримують удари ворога та дають йому відсіч, а інші — ефективно підтримують тил, перебудовуючи своє економічне та соціальне життя в умовах війни.

Ми розпочинаємо серію дописів про роботу міст в тилу, і першим містом став Хмельницький. Не дивлячись на обстріли міста, як в ніч на 30 березня, тут активно приймають тих, хто поїхав з гарячих точок, координують роботу гуманітарних штабів та волонтерських ініціатив.

  • З початком війни до міста переїхали 29 тисяч переселенців. Станом на 30 березня до загальноосвітніх закладів зараховано 1047 учнів-переселенців. Понад 638 дорослих подали заявки на працевлаштування.
  • З перших днів війни місто працює з гуманітарною допомогою з-за кордону: отримує її та перенаправляє в інші українські міста, які цього потребують. Понад 230 тонн гуманітарного вантажу було направлено до Сумщини, Чернігова, Славутича, Миколаєва та Києва. Активну підтримку місту надають міста-побратими з Польщі, Литви та інших країн.
  • Активно працюють волонтери: у місті створені пункти для внутрішньо переміщених осіб, де надають гуманітарну та психологічну допомогу. З перших днів війни хмельницькі ресторатори організували у своїх закладах пункти для тих, хто вимушено покинув домівки.
  • Всі комунальні підприємства та громадський транспорт працюють з дотриманням комендантської години – економіка не має зупинятися. Працюють ринки, середні та великі підприємства відновлюють виробничі потужності. Збільшення населення та попиту на продукцію стимулює підприємства шукати нові ринки збуту та постачальників сировини.
  • Міська влада також допомагає бізнесу продовжувати свою діяльність. Був створений інструмент "Гаряча кнопка" для бізнесу. Це онлайн-проєкт, який має за мету допомогти бізнесу швидко вирішити проблемні питання у їх діяльності, а також отримати фахову консультацію експерта.
  • Також місто передало до Кабміну ініціативу та план/проєкт будівництва житла для українців, евакуйованих з постраждалих міст.

Хмельницький гідно тримає оборону та підтримує економіку України у воєнний час. Радіємо, що наші міста знають, як швидко та ефективно реагувати на найскладніші виклики. Так переможемо!

Інші новини