13 липня 2020, в 21:00
Міста Волинської області в Рейтингу прозорості

Ми вирішили розібратися, що там з прозорістю в містах Волинської області та з’ясували, що всі 4 міста, які ввійшли до рейтингу з року в рік, втрачають свої позиції.

Серед цієї четвірки найбільш прозорим є Луцьк, який посідає не надто високу 36 сходинку з 51,6 бала. Хоча під час першого оцінювання прозорості у 2017 році місто розташовувалося на 11 сходинці та мало всі шанси скласти гідну конкуренцію лідерам.
За підсумками #Рейтингпрозорост2019 найменш прозорими в місті стали сфери житлової політики, соціальних послуг та комунальних підприємств.
А от у сферах доступу та участі, закупівель та бюджетного процесу місцева влада показала високий рівень відкритості.

Місто Володимир-Волинський є конкурентом Луцька, та відстає від Луцька всього на одну позицію: 37 сходинка та 49,6 бала. Місто займає 37 сходинку та має за підсумками попереднього року 49,6 бала.
Найбільш прозорими в місті стали сфери доступу та участі, кадрових питань та комунального майна.
А от житлова політика, соціальні послуги та діяльність комунальних підприємств хоч і є дуже важливими, але залишаються таємничими та непрозорими.

У другій половині Рейтингу — Ковель на 59 сходинці та 40,1 бала. У 2017 році місто набрало 34,7 бала та посіло, які дозволили йому зайняти 25 сходинку. Це означає, що місту варто активніше впроваджувати рекомендації з прозорості, адже конкуренція серед міст зростає.
Місцева влада охоче розкриває інформацію про роботу органів місцевого самоврядування, комунальне майно та у сфері доступу та участі.
Проте, непрозорими залишаються закупівлі міської ради, діяльність комунальних підприємств, фінансова допомога та гранти.

Найменш прозорим містом Волинської області виявився Нововолинськ. Набравши у 2019 році всього 30,6 бала зі 100 місто опинилося на 86 сходинці.
Та, попри такі, не надто привабливі позиції в Рейтингу відносно відкритою є діяльність влади у сферах доступу та участі, освіти та кадрових питань.
А от, якщо вас цікавить інформація про закупівлі, житлову політику чи соціальні послуги, то вам не пощастило. За підсумками попереднього року місто набрало в цих сферах від 0 до 0,5 балів, а це означає, що інформації у відкритому доступі майже не було.

Нагадаємо, що зовсім скоро ми оприлюднимо результати проміжного вимірювання прозорості українських міст за перше півріччя 2020 року. Цікаво, чи вдасться містам Волинської області нарешті порушити негативну тенденцію та зробити ривок вперед?

Інші новини