20 квітня 2022, в 10:41
Мукачево сьогодні: як змінилося місто під час війни

Мукачево сьогодні — дім і фортеця для багатьох українців. Вже 24 лютого місто почало приймати перших вимушених переселенців. Сьогодні у місті офіційно зареєстровано близько 22 тисяч ВПО, з них понад 6 тисяч дітей. Чим зараз живе місто та як змінився його ритм після початку війни?

✅ Протягом місяця, для реєстрації переселенців, цілодобово та без вихідних працювали місцевий ЦНАП та спеціалісти управління соціального захисту міської ради, для того, аби забезпечити оформлення та видачу довідок для внутрішньопереміщених осіб та відповідної матеріальної допомоги.

✅ З початку війни почали активно працювати десятки волонтерів: шукали житло серед місцевих жителів, збирали гуманітарну допомогу тощо. В міській раді створили список акредитованих координаторів волонтерів.Наявність у реєстрі підтверджує готовність вказаних координаторів до прозорості у роботі.

✅ Понад 17 тисяч переселенців знайшли тимчасовий прихисток в оселях місцевих жителів, ще понад 3 тисячі людей проживають в гуртожитках міста.

✅ В Мукачево відбувається активна дерусифікація. Змінюють назви вулиць, скверів, площ та провулків, які названо на честь російських діячів політики, літератури та мистецтва, демонтують радянські пам’ятники та проводять конкурси на проєкти оновлених скверів.

А ще Мукачівська міська рада повідомляє, що учора з центральної частини міста демонтували радянський монумент – обеліск слави на честь солдатів, загиблих у Другій світовій війні. Раніше у місті зняли радянський танк.

Ми підтримуємо дерусифікацію просторів наших міст і закликаємо долучатись усі міста України!

✅ В міськраді працюють і над очищенням влади. Зокрема, ще 23 березня було достроково припинено повноваження секретаря міської ради, яка є представницею забороненої партії — опзж та відмовилася визнавати росію країною-агресором. А вже на наступній черговій сесії міської ради одним з основних питань буде призупинення на період дії воєнного стану повноважень депутатів від опзж.

✅ В місті підтримують бізнес та підприємців, які були вимушені здійснити релокацію Їм надають консультаційну підтримку та супровід, а також створюють коворкінг-центр. Його відкривають для тіснішої комунікації між підприємцями які приїхали з гарячих точок, місцевим бізнесом та владою. 

Інші новини