13 травня 2024, в 17:07
Президент підписав закон про посилення прозорості на місцях

13 травня Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що стосується посилення прозорості в місцевому самоврядуванні. Про це свідчать дані порталу Верховної Ради.

Частину з цих положень команда «Прозорих міст» вже рекомендувала втілювати як вдалі практики муніципального управління.

Зокрема йдеться про:

  • трансляцію/оприлюднення відео пленарних засідань ради та засідань постійних комісій ради;
  • публікацію проєктів порядку денного, висновків, рекомендацій та протоколів засідань постійних комісій рад;
  • оприлюднення на єдиному вебпорталі відкритих даних та на офіційних вебсайтах ОМС публічної інформації про об’єкти власності. 

Нещодавно «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) презентувала результати другого дослідження стану прозорості міст під час повномасштабної війни. Представники програми аналізували підходи до муніципального управління, що, зокрема, відображені в прийнятому законі. 

Отже,

  • 37 із 80 міст змогли забезпечити онлайн-трансляцію 90% і більше пленарних засідань; натомість 60 міст не транслювали засідання усіх постійних комісій;
  • тільки 30 муніципалітетів публікували переліки усіх об'єктів нерухомого майна комунальної форми власності та 25 міст оприлюднювали перелік земельних ділянок або прав на них, щодо яких ухвалено рішення про проведення земельних торгів; 
  • 80% досліджуваних міст не оприлюднювали переліків усіх об'єктів рухомого майна, що перебуває в комунальній власності;
  • у 61 муніципалітеті не було анонсів про засідання міської ради та її органів, з інформацією про дату засідання, посиланням на проєкт порядку денного та трансляцію;
  • ще в 43 містах органи влади не інформували мешканців про зелені насадження, що підлягають видаленню, відповідно до виданих актів обстеження зелених насаджень.

Згідно із законом, органи місцевого самоврядування мають привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом протягом трьох місяців з дня набуття чинності. Тобто вже цього року містяни повинні отримати більше інформації та звітності про роботу міської ради та її представників.

Також ми нагадуємо ОМС про інші наші рекомендації:

  • включати містян до складу консультативно-дорадчих органів (Ради з питань ВПО, комісій щодо розгляду заяв про надання компенсації за знищене майно та громадських комісій щодо житлових питань);
  • оприлюднювати переліки осіб, яких призначили на посади поза конкурсом;
  • актуалізувати переліки споруд, призначених для укриття населення;
  • забезпечувати прозорий облік та управління комунальним майном і землею, а також отриманою гуманітарною допомогою;
  • уникати обмеження доступу до наборів даних (якщо інакше не вимагається чинними нормативно-правовими актами), забезпечувати їх машиночитність.

Під час війни прозорість і відкритість муніципалітетів надважлива, адже позитивно впливає на ефективність громад, допомагає містам долати виклики, спричинені вторгненням, та сприяє підвищенню безпеки для містян. Водночас прозорість потрібна і для успішного післявоєнного відновлення України та майбутньої євроінтеграції.

Нагадаємо, прозорими у 2023 році стали 5 міст – Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль. Статус «частково прозорих» отримали 23 міста, решта 52 — «непрозорі». Загальний рівень прозорості у 2023 році складає 42,3% (50 індикаторів для 80 ОМС).

Інші новини