25 травня 2023, в 11:33
Шлях до прозорості: наші поради для міста Сум

У квітні програма “Transparent cities/Прозорі міста” не укладала традиційні Рейтинги прозорості міст, але оцінила прозорість роботи міських рад під час війни за 2022 рік у адаптованому дослідженні. За результатами, “повністю прозорими” можна назвати лише 3 міських ради. 

Проте наша команда прагне покращити показники усіх українських міст та зміцнити місцеве самоврядування в умовах війни. Тож після презентації результатів почали серію зустрічей з українськими муніципалітетами для детального розбору ситуації кожного міста окремо, обговорення рекомендацій та планування робіт з їхнього втілення.

Нещодавно Сумська міська рада звернулась до нас за консультацією щодо результатів Сум у новому дослідженні. Які показники має місто та що можна зробити, щоб стало краще?

Суми повністю виконали 7 індикаторів дослідження та ще 9 – частково (детально роздивитися, які саме, можна у повній таблиці з усіма оцінками). Міська рада подбала про те, щоб на сайті була інформація про компенсації для ВПО та роботу бізнесу під час воєнного стану. Сам сайт міської ради доступний для людей з порушеннями зору.

У місті також створили геомапу з укриттями та розмістили спеціальні канали, на які громадяни можуть повідомити про випадки корупції. Як і мешканці більшості українських міст, сумчани можуть надіслати електронне звернення чи запит на публічну інформацію.

Проте 21 критерій Сумська міська рада не виконала, тому місто отримало статус “непрозорого”. 

 

Рекомендації для підвищення рівня прозорості

Міська рада має бути більш відкритою для громадян та водночас виконувати низку вимог законодавства. А саме:

  • Оприлюднювати порядок денний засідань виконавчого комітету. У Сумах робили це до повномасштабного вторгнення, тож варто продовжити й далі.
  • Публікувати одноосібні рішення міського голови. Місцева влада почала це виконувати, але доступних даних ще недостатньо.
  • Анонсувати засідання колегіальних органів міської ради принаймні за день до самих засідань. В анонсі варто додати посилання на трансляцію засідання, розписати порядок денний, дату та час проведення — це забезпечить рівний доступ мешканців до політичного процесу.
  • Відновити трансляції засідань місцевої влади. Раніше мешканці могли бути в курсі політичного контексту, відвідавши ютуб-канал Сумської міської ради — зараз такої можливості в містян немає.

Прозорість неможлива без відкритих даних. Місцева влада має регулярно публікувати та оновлювати таку інформацію:

  • Регуляторні акти органів місцевого самоврядування. У Сумах влада ділиться цими даними, але рідко їх оновлює. Крім сайту, їх варто розмістити на Порталі відкритих даних.
  • Дані про рекламні засоби/конструкції в машиночитному форматі та реєстр демонтованої реклами. Ми радимо розміщувати інформацію про видані дозволи та рекламу в спеціальній геоінформаційній системі.
  • Дані квартирного обліку — особливо актуально в умовах житлової кризи. Хоча у Сум на сайті є загальна інформація про кількість осіб, але не вказана сама квартирна черга та підстави, на яких люди набули в ній місця.
  • Інші набори відкритих даних, передбачені законодавством.

Сумській міській раді також треба звернути увагу на індикатори, що стосуються комунального майна та землі. Для того, щоб зробити земельну політику відкритою, треба:

  • Повідомляти про будівництво, капітальний та поточний ремонт у місті. Хоча про це згадано у видатковій частині бюджету Сум, там немає жодної детальної інформації про об’єкти, де вже провели чи будуть проводити роботи. 
  • Давати точний перелік рішень щодо земельних ділянок. Хоча міські ради часто ухвалюють ці рішення одним “пакетом”, треба залишати деталі — підстави рішення, характеристики ділянки тощо.
  • Оприлюднювати інформацію про нерухомість на балансі міської ради. Це дає краще зрозуміти, як місто розпоряджається комунальною власністю. Деталі про приміщення, балансоутримувача та локацію варто залишати в машиночитному форматі або наносити на геопортал.

Міська рада може дати сумчанам ще більше можливостей. І для початку варто дозволити подавати онлайн-заяву на поліпшення житлових умов — на сайті міської ради, у спеціальному додатку чи навіть у гугл-формі. Це допоможе подолати низку обмежень, що виникають під час офлайн-візиту у відповідні інституції.

 

Як перетворити рекомендації на реальність?

Перед тим, як вдатися до дій, ми радимо Сумській та всім іншим міським радам розробити план дій. Це допоможе зрушити з правильною послідовністю та розділити великий пласт роботи на менші шматки. Програма “Transparent cities/Прозорі міста” готова за запитом переглянути розроблений план та дати консультацію щодо його покращення.

Ми прагнемо, щоб усі міста України були якомога більш стійкими та прозорими. Тому програма відкрита до співпраці з українськими муніципалітетами. Представники міст можуть звернутися на пошту програми transparent-cities@ti-ukraine.org

Нагадаємо, раніше аналогічний аналіз міста і відповідну зустріч ми провели для представників Стрийської міської ради.

Інші новини