16 травня 2023, в 13:59
Аналіз міста та рекомендації "Прозорих міст" для Стрия

Програма “Transparent cities/Прозорі міста” працює, щоб підвищити спроможність місцевого самоврядування навіть в умовах війни. Тож цьогоріч замість традиційних Рейтингів прозорості ми провели адаптоване дослідження прозорості роботи міських рад під час війни у 2022 році.

Наші аналітики дослідили 70 переважно тилових міст України за 40 індикаторами. Середній показник їх виконання в містах становить 37,5%. Ті індикатори, які є вимогами законодавства, виконуються на 47,8%.

Стрийська міська рада, що на Львівщині, звернулася до нас за консультацією щодо своїх результатів — ми, звісно ж, погодилися. Тож детально аналізуємо, як місто виконувало індикатори дослідження та що треба зробити Стрию, щоб стати прозорішим? 

Із 40 індикаторів, місто повністю виконало 6 та частково — ще 2. Місцева влада публікує інформацію про комунальну нерухомість в оренді, інформує про рішення міськради та міського голови, а також дає змогу мешканцям надіслати звернення на електронну скриньку. 

Крім цього, на сайті міської ради доступна версія для людей з порушеннями зору. Мешканці можуть легко зареєструвати дітей у садочки онлайн та знайти перелік укриттів у Стрию, що актуально в умовах регулярних російських обстрілів. 

Однак ще 29 індикаторів міська рада не виконала, тому Стрий отримав статус “непрозорого” міста. 

 

Що робити Стрию, щоб стати прозорішим?

  • Публікувати протоколи засідань міськради та її органів — наприклад, у розділі “Документи” на офіційному сайті міста. З 2023 року у Стрию відновили публікацію протоколів засідань постійних комісій міськради, тож варто робити це надалі
  • Оприлюднювати проєкти порядків денних засідань міськради та виконавчого комітету. Цей пункт, як і попередній, обов’язковий до виконання, згідно з українським законодавством.
  • Анонсувати і транслювати засідання міської ради та її органів. Мешканців треба забезпечити рівним доступом до політичних процесів міста.
  • Публікувати переліки наборів відкритих даних. Цей індикатор виконує чи не найкраще решта міст у дослідженні, а ще він не вимагає спеціальних знань чи великих ресурсів. До відкритих даних, які за законом зобов’язана публікувати міська рада, також належать реєстри договорів про оренду земельних ділянок за 2022 рік, реєстри рекламних засобів, реєстр комунальної нерухомості. 

Міська рада має безпосередньо реагувати на виклики війни. Кожен 5 мешканець Стрия — це переселенець, тому важливо інтегрувати внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у життя міста. Тож ми рекомендуємо Стрию розробити застосунок чи створити, наприклад, телеграм-канал з усією важливою інформацією для ВПО. Це і про доступне житло, і про постановку на облік, і про видачу гуманітарної допомоги чи можливості працевлаштування.

Стрийщина також прийняла до себе низку релокованих бізнесів — громада посідає друге місце на Львівщині за їх кількістю. Тож рекомендуємо розповісти на сайті більше про роботу підприємців в умовах війни. Наприклад, розмістити інформацію про податкові ставки, кредитні пільги, мікрогранти та можливості навчання. Це сприятиме  розвитку бізнесу в місті та допомагатиме економіці країни.

 

Як утілити це в життя?

Перш ніж впроваджувати реформи чи нові інструменти прозорості, ми радимо міським радам розробити детальний план із цілями та кроками до них. З огляду на наш досвід, це підвищує ефективність роботи міської влади, робить процес логічним і послідовним. Експерти програми “Прозорі міста” готові за запитом переглянути розроблений план та проконсультувати щодо його покращення. 

Ми прагнемо, щоб усі міста України були якомога більш стійкими та прозорими. Тому програма відкрита до співпраці з українськими муніципалітетами.

Зокрема, представники міст можуть звернутися до нас за консультацією. Пишіть на пошту програми transparent-cities@ti-ukraine.org

 

Інші новини