16 квітня 2021, в 11:28
Топ-5 міст, що втратили найбільше балів у Рейтингу прозорості

Українські міста з кожним роком стають прозорішими, однак загальна динаміка сповільнюється. За результатами 2020 року, середній показник прозорості зріс на 4,4%. Для порівняння у 2019 році приріст складав 6%, у 2018 році — 38%.

Чому так відбувається?

По перше, проактивні міста вже виконали прості рекомендації, які не вимагають суттєвих фінансових, технічних чи людських ресурсів. Впроваджувати більш комплексні індикатори складніше, і не всі муніципалітети готові братися за це непросте завдання.

По-друге, ускладнив ситуацію і  COVID-19, який подекуди обмежив доступ громадян до публічної інформації.  

Як результат, 51 міська рада за рік погіршила свою позицію в Рейтингу прозорості. 

Окремі міста опустились нижче, навіть набравши додаткові бали.  Це говорить про посилення конкуренції у Рейтингу і ріст вимог до міських рад по прозорості та підзвітності.

Які міста втратили найбільше балів за рік?

Лисичанськ

Місто у 2020 році втратило 13,7 бала. Це найсуттєвіше зниження показників серед усіх 100 міст Рейтингу прозорості. Падіння балів відбулося у 10 із 14 сфер. За рік місто опустилося відразу на 41 позицію. Варто зазначити, що з серпня 2020 року у місті діє військово-цивільна адміністрація, в той час як методологія оцінювання розрахована на аналіз діяльності саме міських рад.

Вишневе

Вишневе погіршило показники у 9 із 14 сфер. Відразу у 5 сферах (“Комунальне майно”, “Соціальні послуги”, “Інвестиції та економічний розвиток”, “Закупівлі, “Житлова політика”) місто одержало 0 балів. Покращення ситуація відбулося в прозорості управління комунальними підприємствами. Як результат, загальне зниження кількості балів на 12,5 та падіння з 67 на 95 місце.

Ніжин

У 2020 році показники Ніжинської міської ради знизилися у 8 із 14 сфер. Це загалом коштувало місту 11,8 бала та 26 позицій в Рейтингу. Так, удвічі знизилися показники у сферах “Кадрові питання”, “Бюджетний процес”, “Землекористування та будівельна політика” та “Комунальні підприємства”. Незначне зростання мало місце в «Освіті» та за напрямком “Фінансова, матеріальна допомога та гранти”.

Житомир

Загальний показник Житомира за підсумками Рейтингування зменшився на 10 балів через погіршення виконання індикаторів у 6 сферах: “Комунальне майно”, “Інформація про роботу ОМС”, “Доступ та участь”, “Закупівлі”, “Бюджетний процес” та “Житлова політика”. Місто втратило 9,9 бала та опустилося з 12 на 26 сходинку.

Марганець

Марганецька міська рада погіршила показники у 8 сферах у порівнянні з результатами 2019 року та опустилась з 53 на 87 місце в Рейтингу. Знизились бали міста у таких сферах як “Комунальні підприємства”, “Кадрові питання”, “Комунальне майно”, “Бюджетний процес”. Водночас зріс рівень прозорості в “Освіті”.

Інші новини