13 квітня 2021, в 12:35
Топ-5 міст з найбільшим приростом балів у Рейтингу прозорості

Рівень прозорості 100 найбільших міст України зростає четвертий рік поспіль. Якщо в 2017 році, коли вперше проводилося дослідження, середній показник прозорості складав 29,9 бала зі 100, то в 2020 році — 47,7 бала. Зростання більше, ніж в півтора рази.

Що це означає? Що муніципалітети щороку продовжують оприлюднювати нові дані, поліпшують функціонали своїх вебсайтів, впроваджують найкращі практики та дослухаються до рекомендацій програми для підвищення рівня прозорості. 

Загалом, за минулий рік 57 міст показали позитивний приріст в балах.

Разом з тим, зростання балів ще не гарантує покращення позиції в рейтингу. За результатами 2020 року 41 міськрада зуміла підвищити місце в рейтингу, а 51 муніципалітет — втратив позиції.

Які міста показали найкращу динаміку зростання балів?

Володимир-Волинський

Володимир-Волинський за рік додав до показників 2019 року 22 бали. Такий приріст дозволив місту піднятися на 27 розицій та увійти до першої десятки Рейтингу. За рік міська рада покращила результати у більшості сфер, зокрема в “Комунальних підприємствах” на 8 балів, у “Житловій політиці” — з 0 до 6 балів. Водночас дещо впали показники у сферах “Комунальне майно” та “Доступ та участь”.

Конотоп

Міська рада Конотопа поліпшила результати у майже всіх сферах діяльності місцевого самоврядування. Найбільше — у сферах “Інвестиції та економічний розвиток”, “Фінансова та матеріальна допомога, гранти”, “Освіта”, “Антикорупційна політика та професійна етика”. За рахунок цього місту вдалося піднялося відразу на 29 позицій. Водночас, міськрада поки що має низьку оцінку у сферах “Землекористування та будівельна політика”, “Закупівлі”, “Соціальні послуги”. Жодного балу не нараховано за прозорість сфери “Житлова політика”.

Фастів

Фастів у порівнянні з попереднім роком піднявся на 46 сходинок і додав балів у 12 із 14 сфер. П`ятикратний ріст — у сфері “Фінансова, матеріальна допомога та гранти”. Відбувся приріст балів також у “Антикорупційній політиці та професійній етиці” й “Комунальному майні”. Сфери “Закупівлі” і “Соціальні послуги” все ще мають великий потенціал для покращення.

Лозова

Лозова у 2020 році поліпшила результат у всіх сферах, окрім “Комунального майна”, де спостерігається падіння на кілька десятих бала. За рік місто піднялось на 38 позицій. Найбільший приріст балів — у сферах “Землеористування та будівельна політика”, “Комунальні підприємства” та “Бюджетний процес”.

Нововолинськ

У 2020 році міській раді Нововолинська вдалося піднятися на 39 позицій в Рейтингу. Місту вдалося покращити показники майже у всіх сферах на 0,5-4,5 бала, найбільше — у “Комунальних підприємствах”. Виконуваність сфери “Освіта” залишилася на рівні попереднього року.

 

Інші новини