08 червня 2023, в 14:00
Цифрові сервіси і рішення, які створили в українських містах

Безпечний доступ до різноманітних послуг без суттєвих часозатрат та пошуку потрібних установ під час війни дуже актуальний. І саме онлайн-сервіси дозволяють дотримуватися найкращого балансу між безпекою та комфортом громадян, а також знизити супутні корупційні ризики.

Нещодавно команда програми «Transparent Cities/Прозорі міста» Transparency International Ukraine вже дослідила наявні електронні сервіси 70 українських міст у сфері житла, соцпослуг, освіти, ЖКГ та благоустрою на основі даних адаптованого дослідження міської прозорості в умовах дії воєнного стану. 

Проте, всупереч усім перешкодам, розвиток міст у цьому напрямі триває. І розвивають наші міста не тільки органи місцевого самоврядування, а й облдержадміністрації, ІТ-волонтери та інші.

Ми зібрали для вас приклади нових е-сервісів, що з'явилися в містах України за останні місяці:

  • Оновлена платформа дистанційної освіти e-Case у Краматорську. Новий онлайн-портал надає учням краматорських шкіл низку освітніх послуг. Для школярів тут є інформація про спеціальні освітні простори у Дніпрі та Києві, а для старшокласників створили окремий безкоштовний курс підготовки до НМТ з трьох предметів (українська мова, історія України й математика) та довідку про вступні кампанії ВНЗ.

Ознайомитися: https://ecase.kramuo.dn.ua/

  • Інформаційний Telegram-канал для військових та членів їх сімей у Львові. Публічний канал створив Департамент соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації. На ньому майже щоденно висвітлюються нові грантові пропозиції, анонси тематичних подій, зміни у відповідному законодавстві, реабілітаційні проєкти тощо. 

Ознайомитися: https://t.me/ukrainewar2014

  • Нова рубрика сайту міської ради «Корисне для волонтерів» у Львові. У новому розділі сайту зібрана корисна інформація для містян, які хочуть займатися волонтерством. Зокрема, посилання на ресурси, де можна ознайомитися з новими волонтерськими можливостями у Львові. Також тут представлені актуальні пропозиції надання безкоштовних юридичних та психологічних консультацій для місцевих волонтерів.

Ознайомитися: https://city-adm.lviv.ua/for-volunteers

  • Додаток «е-Тернопіль» у Тернополі. Мобільний застосунок дозволяє тернополянам отримати доступ до різноманітних міських сервісів відразу з телефону. Користувачі можуть перевірити баланс «Картки тернополянина», записатися на прийом до управління державної реєстрації, отримати сповіщення про сигнал «Повітряна тривога», сплатити комунальні послуги тощо. Також доступні інтерактивні мапи з маршрутами транспорту, пунктами обігріву, закладами торгівлі, що працюють без світла, колонками-качалками питної води та укриттями.

Ознайомитися: https://ternopilcity.gov.ua/news/63973.html

  • Новий вебпортал диспетчерської служби «1562» у Харкові. Електронний ресурс став доповненням наявної телефонної лінії і дозволяє містянам самостійно подавати запити на проведення робіт в проблемних ділянках та стежити за реалізацією проєктів. Сервіс надає можливість прикріпити до запиту зображення локації, отримати фотозвіт виконаних завдань та оцінити їхню якість. Також на вебпорталі розміщена інформація про планові та аварійні роботи в місті.

Ознайомитися: https://1562.kharkivrada.gov.ua/

  • Платформа "Українське Місто" у Харкові та інших містах. Команда харківських IT-працівників запустила платформу пошуку корисної інформації для переміщених осіб в різних містах України. Сервіс має близько 19 напрямів роботи, зокрема, контакти аптек та наявність в них ліків, працюючі заправки, контакти лікарів, житло, транспорт, пошта та адмінпослуги. Відвідувачі сайту можуть не тільки користуватися наявною інформацією, але й запропонувати власні послуги.

Ознайомитися: https://ukrainian.city/

  • Єдиний муніципальний реєстр осіб для отримання допомоги у Вінниці. Запущений Єдиний реєстр дозволяє систематизувати всю необхідну інформацію щодо осіб, які мають право на пільги, доплати та послуги за кошти Вінницької міської територіальної громади. Фахівці міського департаменту соціальної політики також можуть проконсультувати щодо передбачених міською радою пільг та видати відповідну довідку про включення до реєстру.

Ознайомитися: https://www.vmr.gov.ua/u-vinnytsi-stvoryly-iedynyi-munitsypalnyi-reiestr-osib-dlia-otrymannia-dopomohy

Як бачимо, наші міста шукають можливості для поліпшення життя мешканців навіть під час війни. Нові електронні сервіси збагачують наявний арсенал інструментів, які роблять життя українців простішим чи комфортнішим.

Інші новини