16 липня 2024, в 13:25
Українські міста на Transparency School on Integrity: цікаве, корисне і неочікуване

У червні 2024 року ТІ Ukraine відібрала та супроводила представниць 5 міських рад (Березне, Житомир, Коростень, Львів і Мукачево) на навчання до Transparency School on Integrity у Вільнюсі завдяки ТІ Lithuania.

Transparency School зібрала близько 150 учасників з 50 країн (онлайн і офлайн), серед них – представники українських інституцій (НАЗК, DREAM), органів місцевого самоврядування, громадських організацій, активних громадян та студентів європейських вишів.

Завдяки підтримці Nordic Council of Ministers фахівці міських рад отримали унікальну можливість підвищити свою компетентність у питаннях прозорості та антикорупційної діяльності. TI Lithuania як організатор доклала багато зусиль, щоб забезпечити учасників необхідними знаннями, інструментами та мережевими контактами для ефективної боротьби з корупцією на місцевому рівні.

Партнери TI Ukraine з міст протягом двох днів заглиблювалися у світ боротьби з корупцією на Міжнародній антикорупційній конференції, опісля вивчали практичні аспекти завдяки інтенсивній програмі у школі. Так, студенти аналізували дані для виявлення корупційних схем, зокрема використовували сучасні технології для моніторингу та аналізу публічних витрат. Вивчали підходи до прозорості та підзвітності в державних закупівлях, міжнародні стандарти та найкращі практики у боротьбі з відмиванням грошей. Один день був присвячений поведінковим наукам і методам впливу на суспільну думку та дії.

«Тренінг у школі — це не просто «суха теорія», а знайомство з найактуальнішими міжнародними антикорупційними кейсами, нові методики, корисні практичні завдання. Питання корупції розкривалось навіть на рівні поведінкової науки. Особисто для мене була новою методика «Театр пригнічених» Аугусто Боаля, що розкрила різні моделі корупційної поведінки», — відзначила Вікторія Сусол, представниця від міської ради Мукачева.

Під час навчання студенти зустрілися зі спікеркою Литовського Сейму Вікторією Чміліте-Нільсен, послом Великої Британії у Вільнюсі Браяном Оллі, засновником руху Transparency Пітером Ейгеном, послухали Сааді Лалу, Клаудію Баез Камарго, Хельге Квамме, Грема Барроу, Дейвидаса Размінаса та інших. 

Окремою цінністю стала можливість познайомитися з експертами у сфері протидії корупції з усього світу, пізнати їхній досвід і виклики, усвідомити масштаби корупції, з якими стикнулася планета та розширити або й похитнути власні уявлення про світ.

«Важливою складовою було і спілкування з іншими учасниками – кожен з них мав свій унікальний досвід та думки щодо вирішення проблем, що значно збагачувало навчальний процес. Участь у школі дала мені не лише цінні знання та навички, але й натхнення продовжувати працювати у сфері антикорупційної діяльності» — розповідає Іванна Мазурова, представниця від Коростенської міської територіальної громади. 

«Я ознайомилася з різними факторами, які спонукають до корупційних вчинків в політичній, публічній та побутовій сфері, методами запобігання та боротьби з корупцією, проаналізувала ефективність останніх розробок у сфері протидії корупції та прозорості, поглибила та систематизувала набуті раніше знання, ознайомилася з досвідом роботи колег з різних країн у сфері запобігання корупції. Однозначно рекомендую брати участь у школі спеціалістам, чия діяльність пов’язана з боротьбою з корупцією», — ділиться враженнями Наталя Мельниченко, представниця міської ради Житомира.

Програма «Прозорі міста» вірить, що цей досвід і знання дозволять представникам місцевого самоврядування не лише краще розуміти природу корупції, ефективніше їй протидіяти, але й надихнуть на зміни, поширення практик доброчесності та good governance. Адже у кожного українця є точка прикладання зусиль і спроможність змінити життя довкола навіть у таких складних обставинах.

«Навчання у школі сприяло моєму самовдосконаленню, новим знайомствам та подало поштовх до подальшої роботи. Зокрема, виникла ідея розпочати інформаційну антикорупційну кампанію з мешканцями Мукачівської міської територіальної громади», — розповідає Вікторія Сусол.

«Я щиро рекомендую представникам ОМС та інших громадських й державних установ подавати заявки на наступні відбори у школу Transparency International. Це унікальна можливість не лише отримати нові знання та навички, але й стати частиною міжнародної спільноти, що прагне зробити світ кращим та справедливим. Участь у такому заході відкриває нові горизонти та дає потужний імпульс для подальшого розвитку», — підсумовує Іванна Мазурова.

Інші новини